Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ulovlig snus er en trend blandt unge

Kræftens Bekæmpelse kalder snus kræftfremkaldende og en vej til nikotinafhængighed.

København. Trods et dansk forbud mod at sælge snus pakket i små portionsposer er det meget let at få fat i det, og flere eksperter vurderer, at det er blevet populært blandt unge. Det skriver Politiken lørdag.

- Snus er blevet et ungdomsfænomen, som primært drenge i alderen 15-25 år har taget til sig, siger Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Samme melding kommer fra Charlotta Pisinger, der er forskningsoverlæge og lektor ved Københavns Universitet med speciale i rygning og livsstilssygdomme.

- Det er klart min fornemmelse, at snus er blevet langt mere udbredt de seneste år, men vi har ikke nogen tal eller undersøgelser til at bakke det op, siger hun.

I københavnske kiosker bliver der helt åbenlyst solgt ulovlig snus, der er importeret fra Sverige. Ved en stikprøveundersøgelse, som Politiken har foretaget, lykkedes det to 15-årige drenge at købe snus i fire af fem kiosker.

Salget foregår dog i lige så høj grad på internettet. Politiken har fået adgang til ti lukkede grupper på Facebook, hvor der bliver solgt snus.

- Snus indeholder kræftfremkaldende stoffer, så det kan fremkalde kræft i bugspytkirtlen, siger Niels Them Kjær til Ritzau.

- Men vi er mest bekymret for, at det giver en høj afhængighed af nikotin og gør de unge fortrolige med at bruge tobak.

Tidligere har Niels Them Kjær i andre medier sammen med andre parter på området efterlyst handling fra myndighederne.

Snus er forbudt i hele EU. Den eneste undtagelse er Sverige, der krævede som betingelse for indtrædelse i EU, at landet kan tillade salg af snus.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.