Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Uffe Elbæk har stemt socialdemokratisk

Tidligere kulturminister Uffe Elbæk svigter sit gamle parti og stemmer socialdemokratisk. Det er på tide med et nyt styre på Frederiksberg, siger han.

Arkivfoto: Scanpix/Thomas Lekfeldt
Arkivfoto: Scanpix/Thomas Lekfeldt

Det er knapt et år siden siden Uffe Elbæk sad på kulturministerposten for Radikale Venstre. Men ved kommunalvalget i dag svigter han sit gamle parti.

Han satte nemlig krydset ud for den socialdemokratiske kandidat Gunvor Wibroe, da han i dag skulle afgive sin stemme på Frederiksberg, hvor han bor.

Forklaringen er, at Uffe Elbæk vil forhindre de radikale i at hjælpe den konservative borgmester Jørgen Glenthøj til endnu en periode som borgmester på Frederiksberg. En post, der i mange årtier har været konservativ.

»Det er på tide, at der kommer et andet politisk styre på Frederiksberg. De radikale derude har peget på de Konservative som samarbejdspartner efter valget, hvis det går, som man håber. Uanset hvilket parti, der har siddet på magten i en by i så lang tid, der vil det være godt, hvis der kommer andre folk til bordet,« siger Uffe Elbæk.

Hvis han havde stemt radikalt, ville det i sidste ende måske blive til en stemme til den nuværende borgmester, Konservatives Jørgen Glenthøj. For før valget har den radikale spidskandidat på Frederiksberg, Morten Jung, nemlig indgået et teknisk valgforbund med de borgerlige partier. Her er det på forhånd aftalt, at valgforbundets største parti får borgmesterposten.

Konservative har i mange årtier siddet solidt på magten i Frederiksberg, og derfor vil borgmesterposten i det valgforbund sandsynligvis også skulle findes her.

»Man opbygger både en magtstruktur og en magtforståelse, hvor - uagtet hvilket parti der er tale om - så er det ikke hensigtsmæssigt, at nogen sidder og har den rolle gennem så mange år uden at blive udfordret på det. Derfor synes jeg, at det er på tide, at der kommer et andet styre på Frederiksberg,« siger Uffe Elbæk, som understreger, at det ikke betyder, at han ikke har respekt for den mangeårige Konservative højborg.

»Men det er fremmende for demokratiet, at der kommer nogle andre til magten, som tænker anderledes og mener noget andet. Når det er det samme politiske flertal, der har siddet i et system så længe, så indretter alle embedsmænd sig efter det. Man gør det på den samme måde og der bliver ikke stillet spørgsmålstegn ved tingene på samme måde, som hvis der kommer et helt nyt hold ind,« siger han.

Der er dog rent lokale, geografiske årsager til, at han ikke stemmer radikalt.

»Hvis jeg havde kunnet stemme i København, så havde jeg stemt på en af de gode radikale kandidater i København. Men nu bor jeg på Frederiksberg,« siger Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk trak sig sidste år fra kulturministerposten, som efterfølgende blev besat af Marianne Jelved. I september trak han sig ud af den radikale folketingsgruppe, og han blev dermed denne valgperiodes første løsgænger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.