Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udvalg vil give nyansatte ret til betalt ferie

Arbejdsgivere og lønmodtagere er blevet enige om at lave den danske ferielov om. Foreslår ny model fra 2020.

Alle lønmodtagere skal have ret til at holde betalt ferie allerede det første år på arbejdsmarkedet, foreslår Ferielovsudvalget.
Alle lønmodtagere skal have ret til at holde betalt ferie allerede det første år på arbejdsmarkedet, foreslår Ferielovsudvalget.

Alle lønmodtagere skal have ret til at holde betalt ferie allerede det første år på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder forslaget fra Ferielovsudvalget, der præsenterer sit arbejde på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet tirsdag.

Udvalget anbefaler, at den nye feriemodel indføres fra 2020.

Som det er nu, kan der gå op til 16 måneder, fra man begynder på arbejdsmarkedet, til man har optjent feriepenge.

Til gengæld får man en pose feriepenge med sig, når man forlader arbejdsmarkedet for at gå på pension. Og det er uhensigtsmæssigt, forklarer udvalgets formand, forhenværende højesteretspræsident Børge Dahl.

»Det er bedre med ferie, når der er brug for det. Nemlig når vi arbejder,« siger han på et pressemøde.

Ferielovsudvalget består af repræsentanter for både arbejdsgivere og lønmodtagere. Det blev nedsat i august 2015.

Det skete, efter at EU-Kommissionen vurderede, at de danske ferieregler var i strid med EU-retten. Ifølge EU's regler har alle lønmodtagere nemlig ret til fire ugers betalt ferie om året.

Men det har nyansatte ikke med den nuværende danske regler.

Udvalget fik til opgave at finde en løsning, der ikke koster statskassen penge. Det har været en stor udfordring, lader udvalgsformanden forstå.

Fremover skal ferien optjenes fra 1. september til 31. august det efterfølgende år. Mens ferien skal kunne afholdes fordelt over 16 måneder, nemlig 1. september til 31. december, lyder forslaget.

Det skal give øget fleksibilitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.