Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udstationerede slipper for dansk skat

Udstationerede medarbejdere slipper for dansk skat, mens flæskestegen og de søde sager bliver billigere. Det lover regeringen. Enhedslisten bakker op. Venstre raser over finansieringen.

Bjarne Corydon er klar til finanslovaftale.
Bjarne Corydon er klar til finanslovaftale.

Regeringen vil afskaffe tre udskældte skatter og afgifter, som er blevet beskyldt for at skade virksomhedernes konkurrenceevne og koste danske arbejdspladser. Det gælder skatteforhøjelsen for udstationerede medarbejdere, som blev indført med forårets skattereform, samt fedt- og sukkerafgifterne.

Til gengæld skal de danske skatteydere betale mere i personskat i 2013, og derfor ville hverken Venstre eller de Konservative bakke op om aftalen, da de var til forhandlinger i Finansministeriet i går. Det undrer finansminister Bjarne Corydon (S).

»For den enkelte dansker er det ikke noget, der kan mærkes. Man sparer lidt på fødevarerne og betaler lidt mere i den anden ende. Det går lige op. Men for vores erhvervsliv er det virkelig en hjælpende hånd,« sagde Corydon.

Samlet set koster det regeringen knap 2,4 mia. kr. at fjerne de udskældte skatter. Penge, som regeringen kradser ind ved at nedsætte personfradraget med 900 kroner og hæve bundskatten med 0,19 procentpoint. »Det er samlet set en skatteomlægning, der ikke gør det dyrere at være dansker,« sagde finansminister Bjarne Corydon (S).

Siden forårets skattereform har der været voldsom kritik af ophævelsen af ligningslovens paragraf 33a, som betyder, at danskere, der arbejder i udlandet, skulle betale dansk skat. Både fra hjælpe- og erhvervsorganisationer, som forudså et markant fald i antallet af udstationerede medarbejdere.

Lettelse i Dansk Erhverv og hos NGOer

I Dansk Erhverv er direktør Jens Klarskov lettet over, at ændringen nu sløjfes sammen med fedt- og sukkerafgifterne.

»Det er positivt, at man slipper af med de her to forbandede afgifter plus den her skatteurimelighed over for udstationerede,« siger Jens Klarskov. Han ville dog foretrække, at regeringen fandt pengene et andet sted end på personskatterne. »For nu at sige det ligeud, er det ikke en beundringsværdig finansiering,« siger han.

Det slår imidlertid ikke skår i glæden hos Vagn Berthelsen, der er generalsekretær i Ibis og formand for NGO Forum, der samler 50 af de største danske ikke-statslige organisationer.

»Vi synes alle, at det var en skidt måde, man havde sat 33a sammen på. Den underminerede udviklingsbistanden, som man havde forhøjet lidt i kroner og øre. Man tog det tilbage igen med den her ordning. Det er rigtig godt, at de fjerner den,« siger Vagn Berthelsen.

Selv om Venstre også har haft et ønske om at komme af med de tre skatter og afgifter, så er chefforhandler Peter Christensen vred over, at regeringen ikke vil finde en anden finansiering. »Vi har fået et tilbud, der ikke er til forhandling. Det må vi studere nærmere. Det er overraskende, at det slet ikke er til diskussion,« sagde Peter Christensen, da han forlod Finansministeriet i går eftermiddag.

Ifølge ham var Venstre på det tidspunkt ude af forhandlingerne. I løbet af aftenen brugte Venstres forhandlere deres tid på at nærstudere regeringens forslag, men kom ikke med nye meldinger.

Helt fint med Enhedslisten

Enhedslisten er med på at afskaffe afgifterne og paragraf 33a, så længe forslaget ikke øger uligheden i samfundet. Det forventer partiets finansordfører, Frank Aaen, ikke, at det gør. Han kan tilmed leve med at indfri de danske virksomheders krav om at droppe beskatningen af udstationerede.

»Paragraf 33a var heller ikke et yndlingstema hos os, fordi bistandsorganisationerne også ville blive ramt. Men afskaffelsen er ikke født hos os,« siger Frank Aaen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.