Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udlændingestyrelsen vurderede Somalia sikkert på baggrund af 24 timers lufthavnsbesøg

Rapport fra Udlændingestyrelsen er grundlag for udsendelse af Somaliere. Selv turde de ikke forlade lufthavnen

Arkivfoto fra Somalia.
Arkivfoto fra Somalia.

En række stramninger på udlændingeområdet har ført til, at op mod 800 somaliere risikeres at blive sendt tilbage til deres hjemland. Det sker blandt andet på baggrund af en rapport fra Udlændingestyrelsen.

Men nu viser det sig, at da de danske udlændingemyndigheder i 2015 rejste til Somalia for at undersøge forholdene i landet, så turde de ikke selv forlade lufthavnsområdet i Mogadishu, skriver Politiken.

- Af sikkerhedsmæssige årsager blev delegationen rådet til kun at besøge Mogadishu en dag og begrænse opholdet til Mogadishu International Airport-område, står der i rapporten, som Politiken har set.

Den rapport bliver nu anvendt som en af begrundelserne for at inddrage somalieres opholdstilladelser og udvise dem til Mogadishu.

Og det bør give stof til eftertanke, siger Eva Singer, asylchef ved Dansk Flygtningehjælp.

- Selv om der kan være forskel på, om det er somaliere, der kender området og sproget, eller en dansk delegation, der rejser til Somalia, er det jo et tydeligt tegn på, hvor farligt det er, siger Eva Singer til Politiken.

Som avisen skrev i sidste uge, har Udlændingestyrelsen afgjort, at foreløbigt fire somaliere skal have inddraget deres opholdstilladelse og sendes hjem trods advarsler fra FN.

De fire er ud af en pulje på omkring 800, som skal have genbehandlet deres opholdsgrundlag.

I behandlingen af sagerne bliver rapporten brugt som en af de centrale kilder til at konkludere, at forholdene i Somalia er forbedret.

Udlændingestyrelsen har efter to dages henvendelser ikke ønsket at stille op til interview og svarer heller ikke direkte på de spørgsmål, Politiken har stillet.

Men styrelsen skriver i en mail, at det ikke giver mening at fokusere på en enkelt rapport i baggrundsmaterialet, og at alle oplysninger, rapporter og domme indgår i behandlingen af sagerne.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) oplyser i en e-mail, at hun stoler "fuldt og helt" på Udlændingestyrelsens vurdering af sikkerheden i Somalia. Hun har ikke ønsket at stille op til et interview.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.