Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udlændingedebat kan øge risiko for højreekstremistisk angreb

En stor eksponering af udlændingekritiske holdninger kan i sidste ende føre til vold, konkluderer rapport.

København. Den skærpede tone i den danske udlændingedebat, som af nogen fremstilles som afgørende for samfundets overlevelse, kan ende med at inspirere højreekstremistiske enkeltpersoner til at gribe til vold.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), skriver Information.

Danmark har endnu ikke oplevet højreekstremistisk vold i større skala.

Det er ofte blevet forklaret med henvisning til, at flygtninge- og indvandrerkritiske partier har uhindret adgang til det politiske system og debatten.

Men det er en forsimpling af virkeligheden. Det konkluderer rapporten med titlen "Når udlændingedebatten bliver sikkerhedspolitisk". For det modsatte kan nemlig også være tilfældet.

Flygtninge- og indvandrerkritiske partiers deltagelse i debatten mindsker ikke risikoen for vold. De tilskynder den snarere.

Det forklares med, at en stor eksponering af udlændingekritiske holdninger er med til at sprede dem. Og det kan vække holdninger til live, som i sidste ende fører til voldshandlinger.

- Som udgangspunkt er det selvfølgelig sundt for et demokratisk samfund, at alle holdninger - til et vist punkt - kommer til udtryk, siger Jakob Peter Witt, cand.soc. og forfatter til rapporten, til Information.

- Men jo mere udlændingedebatten bliver gjort til en trussel - og en eksistentiel trussel - jo mere kan man drage en parallel til islamistisk terror. Når noget bliver en eksistentiel trussel, bliver det nemmere for enkeltpersoner at tage det som en opfordring til at bekæmpe denne trussel.

Jakob Peter Witt understreger, at rapporten ikke konkluderer, hvorvidt udlændingedebatten i Danmark er god eller dårlig.

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen advarer mod, at man "lægger låg på" flygtninge- og indvandrerdebatten.

- Man kan ikke udelukke, at nogen finder på noget tosset og så bruger et eller andet fra den offentlige debat som argument for det. Den risiko er der vel altid, siger han til Information.

- Men hvis man begynder at lægge låg på en debat - det kan være indvandrer-, værdi- eller kulturdebatten - så tror jeg, at der vil være en endnu større sandsynlighed for, at man presser nogen ud i en situation, hvor de bliver så desperate, at de føler, de bliver nødt til at gribe til vold.

Socialdemokratiet og Enhedslisten mener begge, at Diis-rapporten bør føre til eftertanke hos partierne i Folketinget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.