Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udlændinge skal betale en del af skattelettelserne

Skattepakke finansieres med brugerbetaling på danskundervisning og længere vej til dagpenge for udlændinge.

Regeringen og Dansk Folkeparti møder pressen efter de afsluttende forhandlinger om ny skatteaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti i Finansministeriet i København, tirsdag den 6. Februar 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018)
Regeringen og Dansk Folkeparti møder pressen efter de afsluttende forhandlinger om ny skatteaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti i Finansministeriet i København, tirsdag den 6. Februar 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018)

Det bliver sværere for udlændinge at få ret til velfærdsydelse i Danmark som dagpenge og kontanthjælp.

Det er et af resultaterne af VLAK-regeringens aftale med Dansk Folkeparti om at sænke skatten med i alt fem milliarder kroner.

Aftalen blev indgået tirsdag, og den bliver blandt andet finansieret ved at indføre opholdskrav for ret til dagpenge og ressourceforløbsydelse.

Derudover skærpes optjeningsprincipperne for retten til kontanthjælp.

»Optjeningsprincipperne sender et signal om, at forudsætningen for adgang til de fulde ydelser er, at man har en fast tilknytning til det danske samfund og har bidraget hertil gennem en længere årrække,« hedder det i aftalen.

I forhold til dagpenge betyder opholdskravet, at et medlem af en a-kasse ikke vil kunne få udbetalt dagpenge ved ledighed de første syv år i landet.

Regeringen og DF er dog enige om, at det ikke gælder danskere, der har været udsendt af deres arbejdsgiver.

Derfor er udstationering for en dansk offentlig myndighed eller en dansk virksomhed undtaget. Det samme er ophold i udlandet med henblik på uddannelse eller hyre på et dansk skib.

Hvis en udlænding ikke opfylder opholdskravet, kan den ledige have ret til den lavere integrationsydelse. Det kræver dog, at vedkommende opfylder betingelserne for at få integrationsydelse, fremgår det af aftalen.

Også adgangen til at få kontant- og uddannelseshjælp bliver skærpet.

Det nuværende opholdskrav for ret til uddannelses- eller kontanthjælp på mindst syv ud af otte års lovligt ophold ændres til mindst ni ud af ti års lovligt ophold.

Det strammere opholdskrav skal få flere til at gå fra integrationsydelse til beskæftigelse, fremgår det af aftalen.

Den indfører samtidig et supplerende krav om to et halvt års beskæftigelse inden for de seneste ti år for at have ret til uddannelses- eller kontanthjælp.

Det nye beskæftigelseskrav vil gælde fra 1. januar 2019 for alle, der er indrejst til Danmark efter 1. januar 2008 - det vil sige både udlændinge og danske statsborgere.

Personer på folkepension og førtidspension er dog undtaget fra beskæftigelseskravet, hvis de i øvrigt opfylder opholdskravet.

Kravet omfatter heller ikke personer, der allerede modtager kontanthjælp per 1. januar 2019.

Også på et andet punkt er regeringen og Dansk Folkeparti enige om at lade udlændinge bidrage til skattepakken: Blå blok indfører nu delvis deltagerbetaling for danskundervisning.

Det vil ramme udenlandske arbejdstagere, EU-borgere og studerende, der har ret til undervisningen.

Deltagerbetalingen bliver 2000 kroner per påbegyndt modul. Samtidig fastholdes det nuværende krav om depositum på 1250 kroner per modul.

»Deltagerbetaling og depositum vil sikre et incitament til, at kun de selvforsørgende kursister, der er motiverede, påbegynder uddannelsen,« hedder det i aftaleteksten.

Deltagerbetaling for danskundervisning til selvforsørgende kursister træder i kraft den 1. juli 2018.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.