Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udenrigsministeriet indkalder tyrkisk ambassadør til samtale om »uacceptabel« sag

Udenrigsminister Anders Samuelsen indkalder den tyrkiske ambassadør i Danmark til samtale i forbindelse med sag om herboende dansk-tyrkere, der er blevet angivet til de tyrkiske myndigheder for at have været kritiske over for den tyrkiske præsident Erdogan.

Anders Samuelsen. Arkivfoto 2016.
Anders Samuelsen. Arkivfoto 2016.

En række danskere med tyrkiske rødder fortalte søndag til Berlingske, at de er blevet kontaktet med beskeden om, at de er blevet angivet til de tyrkiske myndigheder. Angiveligt fordi de har udtalt sig kritisk om den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, eller udtrykt støtte til Gülen-bevægelsen, der af den tyrkiske regering kategoriseres som en terrororganisation.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har derfor bedt Udenrigsministeriet om at indkalde den tyrkiske ambassadør i Danmark til samtale. Det oplyser han på sin Twitter-profil.

Anders Samuelsen, er denne situation, hvor dansk-tyrkere trues med, at de er blevet meldt til de tyrkiske myndigheder, et udtryk for, at en konflikt i Tyrkiet også foregår på dansk jord?

»Det er bl.a. det, samtalen gerne skulle være med til at skabe et overblik over. Med lad mig sige det helt klart: Enhver form for trusler mod mennesker, der bor i Danmark, blot fordi de giver udtryk for deres holdning, er totalt uacceptabel.«

Berlingske kontaktede søndag den tyrkiske ambassade i Danmark, men det var ikke muligt at få en kommentar.

Berlingske har også den seneste uge forsøgt at få en kommentar fra ambassaden. Herfra oplystes det fredag i en email, at den tyrkiske ambassadør i Danmark, Mehmet Dönmez, har forladt Danmark, fordi han har »færdiggjort sin periode og er nået pensions­alderen«.

Blandt dem, der har fået at vide, at de er blevet angivet, er tidligere medlem af Folketinget for SF, Özlem Cekic, nuværende medlem af Folketinget Lars Aslan Rasmussen (S) og gymnasielærer Mustafa Gezen.

De fortæller, at de er blevet kontaktet telefonisk og på skrift af mennesker, der fortæller dem, at de enten har kontaktet eller vil kontakte de tyrkiske myndigheder for at angive dem. Kontakten er foregået på dansk. En række anonyme kilder kan fortælle om samme oplevelse, men vælger ikke at stå frem, fordi de frygter for deres families sikkerhed.

I sommeren 2016 annoncerede et tyrkisk medie et telefonnummer, der går til det tyrkiske præsidentkontor. Annoncen opfordrer til at angive støtter af Gülen-bevægelsen. Berlingske har ringet til telefonnummeret i Tyrkiet og foregivet at ville angive navne. Personen, der tog telefonen, fortalte, at politiet vil undersøge navnene, at den pågældende person vil blive tjekket, når de rejser ind eller ud af Tyrkiet, og at der vil blive gjort »det nødvendige«.

»Det er en stærkt kritisabel metode at anvende, og den ligger langt fra den måde, vi tænker demokrati og ytringsfrihed på. Kritik er demokratiets salt,« siger Anders Samuelsen. Han forventer en åben og direkte samtale med den tyrkiske repræsentant, men han vil ikke konkludere noget på forhånd.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.