Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udenrigsministeriet hørte aldrig om Snowden-fly

Først i 2014 fandt ministeriet ud af, at USA året før havde haft fly i Danmark for at hente Edward Snowden.

København: Ikke bare Folketinget, men også Udenrigsministeriet blev holdt uvidende om Danmarks hjælp til USA i jagten på whistlebloweren Edward Snowden.

Det skriver Information.

Selv om Udenrigsministeriet skal godkende statsflyvninger gennem dansk luftrum med "udenrigspolitiske hensyn," fik ministeriet i 2013 aldrig besked om, at et amerikansk FBI-fly holdt i Københavns Lufthavn med det formål at fange Edward Snowden.

Det fremgår af en aktindsigt, som Information har fået i Udenrigs- og Justitsministeriets papirer om FBI-flyvningen, efter at justitsminister Søren Pind (V) i sidste måned oplyste, at det ikke var korrekt, når han tidligere var kommet til at afvise at kende det pågældende flys "formål".

Amerikanerne forsøgte på det tidspunkt at få whistlebloweren udleveret fra Rusland, hvor han var strandet i Moskvas internationale lufthavn, og FBI-flyets formål var at transportere Edward Snowden til USA, såfremt Rusland udleverede ham, erkendte Søren Pind.

I USA risikerede whistlebloweren dødsstraf.

Udenrigsministeriet hørte således først om FBI-flyvningen i 2014, fordi pressen begyndte at interessere sig for, at flyet - som tidligere har været sat i forbindelse med CIA's hemmelige fangeflyvninger - var landet den 25. juni 2013 i Københavns Lufthavn.

To dage forinden var Edward Snowden nemlig under verdenspressens bevågenhed ankommet til Moskva fra Hongkong.

Efter kritikken af, at CIA i 00'erne havde benyttet dansk luftrum til fangeflyvningerne, blev det besluttet, at først Statens Luftfartsvæsen (SLV) og efterfølgende lufttrafiktjenesten Naviair ikke blot skal foretage en sikkerhedsmæssig vurdering i forbindelse med, at der bliver udstedt flyve- og landingstilladelser til statsfly.

I dag forelægger tjenesten Udenrigsministeriet alle statsflyvninger fra lande uden for EU og Norge.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.