Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udenrigsministeren vil have forsvaret tilbage på FN-sporet

Udenrigsminister Holger K. Nielsen vil opprioritere det danske militærs deltagelse i FNs fredsbevarende missioner.

Danmarks forsvar skal tilbage på FN-sporet, siger udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), der efter Afghanistan vil opprioritere det danske militærs deltagelse i FNs fredsbevarende operationer. Det skriver Information.

»FN skal have en mere fremtrædende rolle i dansk udenrigspolitik. Danmark skal tilbage til en tradition, vi havde år tilbage, hvor det var typisk, at vi var med i mange FN-operationer,« siger udenrigsministeren, der dermed lægger op til en justering af Danmarks sikkerhedspolitiske strategi, der under de tidligere borgerlige regeringer i højere grad var målrettet forsvar af vestlige geostrategiske interesser, skriver Information.

»På et tidspunkt var hele den danske udenrigspolitik fokuseret på, om vi gjorde det godt i Afghanistan. Det var det, man målte os på. Det, synes jeg, var en fejl, fordi man kan gøre gode ting mange andre steder i verden,« siger udenrigsministeren, der blandt andet var dybt uenig, da regeringen under daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2011 trak de danske styrker ud af FNs mission i Libanon.

Holger K. Nielsen forestiller sig en multilateral udenrigspolitik, der fokuserer på, hvor i verden Danmark kan gøre nytte:

»Vi skal ikke længere på forhånd sige, vi kun laver skarpe operationer (som i Irak og Afghanistan, red.). Hvis der ikke er brug for det, skal vi ikke være der. Så skal vi gøre nytte andre steder«.

Han fremhæver den danske deltagelse i missionen med at fragte kemiske våben ud af Syrien som »et smukt eksempel« på, hvordan han ser Danmarks internationale rolle i fremtiden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.