Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tusindvis bliver rigere på offentlig forsørgelse

Omkring 14.250 danskere ville få flere penge mellem hænderne, hvis de stoppede med at arbejde og i stedet levede af en ydelse fra det offentlige. Katastrofe, lyder det fra Venstre og Liberal Alliance.

Beskæftigelsesordfører Joachim B Olsen (LA).
Beskæftigelsesordfører Joachim B Olsen (LA).

For tusindvis af danskere kan det bedre betale sig at blive hjemme på sofaen end at arbejde.

Af et svar fra Finansministeriet til beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen (LA) fremgår det, at cirka 14.250 danskere ville få en større disponibel indkomst, hvis de forlod arbejdsmarkedet til fordel for en overførselsindkomst.

Ifølge beregningerne vil det gennemsnitligt udløse en økonomisk gevinst på 1.350 kroner om måneden.

Venstre og Liberal Alliance er rystede over tallene.

- Det er et tal, der bekræfter, at der er nogle ret markante incitamentsproblemer i forhold til at få folk ud på arbejdsmarkedet, siger Joachim B. Olsen.

Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) kalder det »en katastrofe«.

- Det er nærmest tragikomisk, at vi er i en situation, hvor vi ved, at der er brug for alle mand, men at vi så betaler folk for at holde sig væk fra arbejdsmarkedet, siger hun.

Ifølge Finansministeriet indebærer den skattereform, der blev indgået i år, og som indfases fra 2013 til 2023, en markant styrkelse af det økonomiske incitament til at arbejde.

Men skattereformen er slet ikke nok, lyder det fra de to partier, der peger på behovet for en kontanthjælpsreform.

- Mange vil stadigvæk få meget lidt eller ingenting ud af at gå på arbejde, og det er i sig selv helt vanvittigt, siger Joachim B. Olsen, der håber på bred politisk opbakning til en gennemgribende reform af kontanthjælpen, der »en gang for alle hiver plastret af«.

- Det kunne være dejligt, hvis alle partier en gang for alle satte sig sammen og var sammen om at løse nogle af de her problemer, siger Joachim B. Olsen, der blandt andet gerne så, at flere grupper fik halveret kontanthjælpen.

- Når vi diskuterer overførselsindkomster, bliver det til et spørgsmål om, at det er synd for nogle, og man bliver nærmest udlagt som om, man er et ondt menneske, men man er nødt til at forholde sig til nogle helt basale mekanismer, siger han.

Også Venstre peger på behovet for en kontanthjælpsreform.

- Vi har lavet en skattereform, og den bidrager til at lappe lidt på det. Men vigtigst af alt er der brug for en kontanthjælpsreform, og der har regeringen desværre ikke haft modet til spille ud med et forslag til at sikre, at det netop skal kunne betale sig at arbejde, siger hun.

Af svaret fra Finansministeriet fremgår det, at det særligt er udgifter i forbindelse med transport til og fra arbejde, der for de godt 14.000 danskeres vedkommende sluger gevinsten ved at arbejde. Også det er Venstre klar til at se på.

- Vi ønsker, at arbejdsstyrken bliver mere mobil, siger Ulla Tørnæs.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.