Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Truede frøer og vadefugle venter på landmændene

Sjældne fugle og planter skal sikres bedre levevilkår. Ornitologer forudser, at landmænd vil stritte imod.

Kun hvis det lykkes kommunerne at overbevise landmænd og skovejere om, at de skal afgive jord til naturen, er der håb for truede fugle og planter.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er betænkelig ved de naturplaner, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) præsenterer onsdag.

- Der er ingen tvivl om, at planerne er et fremskridt for naturen. Men det afgørende er, om kommunerne kan realisere dem, siger biolog i DOF Knud Flensted.

Danmark er det land i EU, der har den mindste andel af sit landareal udlagt til naturbeskyttelse. Det skal den nye plan forsøge at rette op på ved at udlægge yderligere 30.000 hektar som sårbare naturområder.

De skal holdes våde, afgræsses og ryddes for krat, så truede arter som frøer og sjældne engfugle får bedre levevilkår.

Men det afgørende er, om kommunerne har penge nok til at realisere planerne, som skal hjælpe Danmark med at leve op til kravene i EU's Natura 2000-lovgivning, understreger DOF-biologen:

- Nu skal kommunerne i gang med at lave handleplaner, og derefter skal de sørge for, at naturplanen bliver udført på de private arealer.

- Da det er frivilligt for landmænd og skovejere, om de vil gå med, skal de ordninger, kommunerne tilbyder, være attraktive. Der skal være en gulerod. Spørgsmålet er, om kommunerne har penge til at gøre ordningerne tilstrækkeligt attraktive, siger Knud Flensted.

Også præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, har sine betænkeligheder:

- Der er ingen tidsfrister, og der står meget lidt i planerne om konkrete tiltag, der skal gennemføres. Det er alt samme noget med, at man kan og bør. Det betyder, at det er op til dem, der skal tage over - altså kommunerne, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.