Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Truede dagpengemodtagere finder job i stor stil

Mens regeringen i går kom de udfaldstruede dagpengemodtagere til hjælp med en akutjobpakke, viser nye tal, at antallet af dagpengemodtagere, der står til at miste dagpengene ved årsskiftet, falder markant uge for uge.

Gruppen af dagpengemodtagere, som regeringen med en ny akutjobpakke forsøger at komme til undsætning, bliver mindre end frygtet.

De værste prognoser har lydt på helt op til 32.500 ledige, der mister deres dagpenge, men tal fra landets største a-kasser viser nu, at den udsatte gruppe skrumper med syvmileskridt.

Nye tal fra FOAs a-kasse viser, at af de 461 personer, som stod til at falde ud af dagpengesystemet i januar, og derfor modtog et brev i postkassen i forbindelse med regeringens første akutpakke, er 71 personer ikke længere tilmeldt dagpengene. Det svarer til et fald på 15,4 procent i januar.

Tallene fra FOAs a-kasse bakker om op tal fra landets andre store a-kasser, som Berlingske Business beskrev tirsdag.

Se også: "GUIDE: Sådan kan unge øge chancen for at få job" (21 kr.).

I september viste tal fra HKs a-kasse, der med sine knap 220.000 medlemmer er landets næststørste, at cirka 1.000 medlemmer ville miste retten til dagpenge allerede i januar. Det tal er på blot én måned faldet med 15 pct.

Samme tendens oplever man i 3Fs a-kasse, 3FA, der med sine 292.000 medlemmer er landets største. Som en del af akutpakken har 3FA sendt breve ud til de 7.738 medlemmer, der ville falde ud af dagpengesystemet i første kvartal af 2013. Seneste opgørelse fra 16. oktober viser, at antallet af truede dagpengemodtagere er faldet til præcis 6.400 siden. Det er et fald på 17,3 pct.

Direktøren i HKs a-kasse, Bo Gatzwiller, vurderer, at en stor del af de frafaldne kommer i job.

- Det er et faktum, at vores medlemmer nu begynder at være mindre kræsne og søge jobs bredere til sidst i ledighedsperioden. Det har vi også set tidligere, da man afkortede dagpengeperioden fra syv til fem år og fra fem til fire år. Sådan er det bare,« siger han og kalder udviklingen 'markant'.

- Jeg forventer, at vi vil være nede på omkring 500, der falder ud til januar, siger Bo Gatzwiller.

Se også: "GUIDE: Få job gennem LinkedIn" (19 kr.).

De a-kasser, der som en del af regeringens seks måneders udsættelse af dagpengereformen, har forlænget flest ledige, er 3Fs, HKs, Krifas og Det Faglige Hus’. Seks ud af ti ledige, der har fået forlænget dagpengeperioden, kommer fra en af de fire a-kasser.

Krifas a-kasse har oplevet et fald på 13 procent på omkring fem uger.

- Al erfaring viser, at når vi afkorter dagpengeperioden, stiger evnen til at finde job voldsomt i de sidste fem-seks uger af dagpengeperioden. Og det regner vi også med denne gang, siger arbejdsmarkedschef Hans Jørgen Andersen.

Radikale: Reform virker

De Radikales finansordfører, Nadeem Farooq, tilskriver den positive udvikling dagpengereformen, som de Radikale i 2010 gennemførte med VK-regeringen.

- Det her viser, at det, vi gør med vores reform, er rigtigt, modsat at slække på reglerne, siger Farooq.

Hos Enhedslisten fastholder man, at der ikke er en sammenhæng mellem det stigende frafald og dagpengeperiodens udløb.

- Folk bliver ikke mere kreative, jo tættere de kommer på at falde ud af dagpengesystemet. Det er en misforståelse. Der er hele tiden nogle, der finder job, fordi de søger hele tiden, siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

Se også: "GUIDE: 18 brugbare råd til at få job" (19 kr.).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.