Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Troen på projekt Europa vinder frem i Davos

På årsmødet i World Economic Forum er europæiske stats- og regeringschefers fokus på vej fra krisestyring til vækst og job. End ikke Camerons melding om en britisk EU-folkeafstemning kan forstyrre en gryende optimisme.

Den britiske premierminister, David Cameron, talte i går med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i Davos, hvor der – trods alt – så småt vejres morgenluft.
Den britiske premierminister, David Cameron, talte i går med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i Davos, hvor der – trods alt – så småt vejres morgenluft.

Selv om sneen ligger tykt i dalen omkring Davos, og kulden holder byen i et jerngreb, er et gryende forår på vej for Europa.

Sådan er stemningen på årsmødet i World Economic Forum, efter at stribevis af europæiske stats- og regeringschefer udtrykker større tillid til, at Europa er på vej ud af den langvarige økonomiske krise, efter at en lang række redningspakker og reformplaner er gennemført.»Der er ved at ske et skifte, hvor det hele ikke længere handler om akut krisestyring. Nu er der kommet nyt fokus på at få gang i væksten og få skabt nye job,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Ifølge Helle Thorning-Schmidt har den britiske premierminister, David Camerons, skelsættende tale onsdag om Storbritanniens forhold til EU, ikke kunnet slå den mere optimistisk tone i stykker. Hun gør det også klart, at den britiske melding ikke kommer til at sætte arbejdet i EU i stå.

»Vi kan og skal fortsætte arbejdet med de tiltag, som skal skabe vækst,« siger hun.

Statsministeren henviser bl.a. til, at det indre marked skal udbygges, ligesom det vil kunne få stor betydning, hvis EU i de kommende år kan indgå nye ambitiøse frihandelsaftaler bl.a. med USA for at styrke handelen.

»Vi skal ikke lade os stoppe«

»Vi skal ikke lade os stoppe, men skal tværtimod fortsætte arbejdet,« siger Thorning, som også mener, at et stemningsskifte omkring Europa er ved at brede sig til internationale investorer.

I går talte hun med en lang række erhvervsfolk og investorer i Davos, og ifølge Thorning ser de mere positivt på potentialet i Europa, efter at alle lande i de seneste år har indført en hårdere styring af de offentlige udgifter, har gennemført spareprogrammer og implementeret strukturreformer for at konsolidere de underskudsramte og gældstyngede europæiske økonomier. Over for tilhørerne gjorde Helle Thorning-Schmidt det klart, at der også i Danmark er gennemført mange tiltag i den økonomiske politik.

Hun talte om, at danskerne har været igennem en »reform-frenzy« et reformvanvid hvor den ene reform har afløst den anden i et historisk højt tempo.

Også fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, som om nogen har insisteret på at få gennemført en sanering af især de sydeuropæiske økonomier, lyder der mere positive meldinger. Men kansleren understreger dog, at arbejdet langtfra er færdigt, og hun peger på, at væksten fortsat er kritisk lav i Europa som helhed, hvilket igen er med til at holde væksten i den globale økonomi nede.

»Jeg er optimist. Vi har chancerne for at blive succesrige på globalt plan,« sagde Angela Merkel i Davos i går og noterede at vigtige reformer er kommet på plads, og hun var med til at understrege det politiske skifte fra akut krisestyring til et øget fokus på fremtidig vækst, da hun sagde, at »konsolidering og vækst er to sider af samme mønt«.

Også den italienske premierminister, Mario Monti, talte i går for, at EUs overordnede økonomiske politik skal orienteres mere mod vækst.

Briterne bed igen

Den mest kritiske stemme i Davos tilhørte David Cameron, som i sin tale argumenterede for og forsvarede sin beslutning om at love briterne en EU-folkeafstemning.

Cameron mener, at der skal sættes mere ind på at sikre, at EU i langt højere grad bliver en vækstmaskine, som han formulerede det.

I Davos forsøgte den konservative, britiske premierminister samtidig at overbevise både toppolitikere og erhvervsledere om, at Storbritannien ikke vender ryggen til Europa.

»Det handler ikke om, at briterne vil vende ryggen til Europa tværtimod. Det handler om, hvordan vi kan slå et slag for et mere konkurrencedygtigt, mere åbent og mere fleksibelt Europa og sikre Storbritannien en plads i det,« sagde han.

Frygt for social uro

Han gjorde det ikke mere klart, hvad han præcis ønsker at opnå i de kommende forhandlinger om Storbritanniens forhold til EU.

Det var samtidig tydeligt, at de europæiske ledere gjorde, hvad de kunne for ikke at dramatisere situationen. Igen og igen lød det fra de forsamlede europæiske stats- og regeringschefer, at de ikke kunne kommentere på David Camerons initiativ, da hans krav over for EU endnu ikke var kendte.

En af de bekymringer, som slog skår i den nye optimisme, handlede om frygten for, at krisen kan kaste lange slagskygger ind over en hel generation af europæiske unge, som ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet i kriseårene.

»Det store problem er unge og arbejdsløshed og det største problem er unge arbejdsløse,« konstaterede den italienske premierminister Mario Monti.

I lande som Portugal, Grækenland, Italien og især Spanien er ungdomsarbejdsløsheden vokset dramatisk, og flere toppolitikere og eksperter forudser, at det kan skabe grundlag for social uro i fremtiden. B

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.