Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Transkønnede: Grotesk at skulle gennem psykiatrisk udredning

Behandling af transkønnede bør ikke indgå i psykiatrien, mener LGBT, der ikke forstår nyt oplæg fra minister.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Det er ikke godt nok, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) lægger op til, at Sexologisk Klinik på Rigshospitalet ikke længere skal være det eneste behandlingssted for transkønnede.

For Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT Danmark, er det store ønske nemlig, at behandlingen af transkønnede ikke længere skal være en del af psykiatrien.

Det siger Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson i LGBT Danmark.

- Vi er fuldstændig uforstående overfor, hvorfor ministeren vil decentralisere den psykiatriske udredning. Vi fejler ikke noget, så hvorfor skal vi igennem et psykiatrisk udredningsforløb, siger Linda Thor Pedersen.

- Det virker altså helt grotesk.

Siden årsskiftet definerer Danmark som det eneste land i verden ikke længere transkønnethed som en psykisk sygdom.

I kølvandet på det bebuder sundhedsminister Ellen Trane Nørby i et interview med Information i alt to nye konkrete initiativer.

Foruden ønsket om at bryde Sexologisk Kliniks behandlingsmonopol igennem de sidste fem år, har ministeren bedt Sundhedsstyrelsen om at se på en ny vejledning for behandling.

Ministeren siger i interviewet, at "Sundhedsstyrelsen både vil lytte til de lægefaglige miljøer samt de forskellige organisationer på området for sikre, at man netop bliver mødt som den, man er".

Det glæder Linda Thor Pedersen. Hun fremhæver det som det eneste gode i ministerens initiativer.

- Det lyder positivt, hvis vi bliver mødt med værdighed og respekt. Det må også betyde, at spørgsmål til ens sexliv og andre lignede spørgsmål simpelthen udgår ved udredningen, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.