Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Topembedsmand: Sohn fik sovjetmillioner

Den mand, der havde ansvar for Moskvas kontante pengeoverførsel til kommunister uden for Sovjetunionen, afslører, at Ole Sohn (SF) har modtaget godt seks millioner kroner. Dermed bekræfter han informationer, som kom frem sidste år om Sohns sovjetiske belønninger.

ARKIVFOTO. Som formand for DKP fik SFeren Ole Sohn mellem 1987 og 1990 millioner af kroner kontant fra Moskva, siger den mand, som sad med regnskaberne, til JP.
ARKIVFOTO. Som formand for DKP fik SFeren Ole Sohn mellem 1987 og 1990 millioner af kroner kontant fra Moskva, siger den mand, som sad med regnskaberne, til JP.

Som formand for DKP fik SFeren Ole Sohn mellem 1987 og 1990 millioner af kroner kontant. Og pengene stammede fra Moskva, som overførte dem til kommunistpartier i Vesten. Sådan lyder det ifølge jyllands-posten.dk fra den mand, som sad med regnskaberne.

- Jeg førte Sohns navn ind i protokollen på baggrund af et kodet telegram fra KGB, hvoraf det fremgik, at Sohn havde modtaget pengene, siger Vladimir Versjinin til jyllands-posten.dk.

Han sad på posten i 10-15 år indtil 1990, og for første gang tager han bladet fra munden og berettet om den betroede opgave med at betale hård valuta til gengæld for udbredelse af kommunismen uden for Sovjetunionen.

I alt har Ole Sohn fået 6.385.311 kroner, viser fotokopier af håndskrevne protokoller. Protokoller med modtagernes navne, som blev smuglet ud fra Centralkomiteens hovedkvarter baseret i Moskva i 1991.

Vladimir Versjinin erkender kendskabet til dokumenterne.

- Ja, det er min håndskrift. Jeg stod for det hele sammen med chefen for international afdeling. Det må jeg indrømme. Der var ikke andre i Centralkomiteen, der havde med det at gøre, selv om nogle gættede sig til, hvad der foregik, siger den nu 83-årige til jyllands-posten.dk.

At Sohn blev belønnet af Sovjet for sin arbejde i kommunistpartiet blev allerede afsløret sidste år. Informationerne kom dengang fra KGBs chef i Danmark fra 1984 til 1992, Nikolaj Sjatskikh, og Centrakomiteens internationale afdelings sidste formand, Valentin Fallin.

I 20 år har hovedpersonen nægtet overhovedet at kende til pengene fra Moskva. Men den forklaring tror en historiker ikke på længere.

- Jeg har meget svært ved at fæste lid til Ole Sohns forklaringer. Hans troværdighed i denne sag kan næppe blive mindre, lyder det fra Kurt Jakobsen til jyllands-posten.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.