Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

To bønner, – der hvor det er farligt!

Marie Krarup (DF)
Marie Krarup (DF)

Jeg er lige kommet hjem fra et besøg i Afghanistan. Lige fra starten blev vi mindet om operationens alvor. Vores Hercules-fly blev bedt om at lande senere end beregnet i Camp Bastion, fordi der skulle afholdes en ”Ramp Ceremony” for tre faldne, britiske soldater, – dvs. ceremonien, hvor kisterne bæres ombord i flyet, der skal flyve dem hjem til begravelsen.

Ved vores ankomst fik vi en briefing af en amerikansk general, der er chef for Syd-Vest Regionen i Afghanistan. Han understregede, at kampen vindes. Taleban er voldsomt svækket og vil ikke kunne tage magten igen. Væggene i gangen ind til briefing-rummet var smykket med fotos af alle de soldater, der er faldet i Helmand. Der var mange, - især britiske. Jeg fandt også billederne af de sidste to danske fra hold 11 og 12. Indtrykket, da vi gik derfra var, at der er ydet store ofre, men at det har nyttet.

Dagen efter får vi at vide, at to britiske soldater er blevet dræbt i noget, der vistnok er et insiderdrab. Det står ikke helt klart endnu. Det bliver undersøgt. Men der har indtil nu været flere og flere insiderdrab på NATO-soldater. Selvom det er en meget lille andel, der bliver dræbt på denne måde, har det betydning for moralen og på troen på, om indsatsen nytter. Alle vi taler med forsøger at afdramatisere insider-drab. Det siges, at der ikke er en linje i dem, men mest er fremkaldt af misforståelser og helt særlige livskriser. Efterfølgende tager Taleban ansvaret for insider-drabene for at synes stærkere end de er. F.eks. var der en Afghansk soldat, der dræbte NATO soldater og sig selv, efter han havde fået konstateret dødelig kræft i den terminale fase. Kort sagt er fortællingen: drabene har intet med religion at gøre.

Den amerikanske general har fortalt os, at insider-drabene efterfølgende styrker samarbejdet mellem de afghanske tropper og NATO-enhederne. For de afghanske tropper er endnu mere kede af, at det sker. For de afghanere, der gerne vil samarbejde med NATO, er det naturligvis en katastrofe, hvis NATO-landene mister tilliden til, at det kan lade sig gøre at samarbejde, og de holder op med at støtte dem. Generalen fortæller, at den nye guvernør i Helmand-provinsen tager ud i provinsen og fortæller folk, at insiderdrab ikke er i overensstemmelse med islam. Generalen forklarer, at befolkningen i Helmand er analfabeter og derfor sagtens kan blive overbevist af Talebanerne om hvad som helst.

Jeg tænker, på generalens ord og guvernørens behjertede forsøg på at holde islam ude af det hele næste morgen, da jeg hører kaldet til bøn fra minareten i Afghanernes lejr. ”Allah er større!” Råbes der mange gange. Det lyder ufarligt, og jeg håber bare, at de analfabetiske afghanere ikke kommer til at læse i Koranen, der utallige steder opfordrer til drab på vantro og til at afholde sig fra venskab med vantro.

Danmark donerer knap 500 mio. Kr. til Afghanistan i civil hjælp til forskellige projekter. Især uddannelse er et fokus-område. Derfor besøger delegationen fra Folketinget også en pigeskole i Kabul, hvor vi ser de små tørklæde-klædte piger (der kun undervises af kvinder) blive undervist i kemi. Det er glædeligt, at kvinder får uddannelse. Jeg spørger om religionsundervisningen i skolerne. Man får kun det mest basale i selve skolen, der kører med et ensartet curriculum over hele Afghanistan. Hvis man vil have mere, må man gå i religiøs skole udenfor den almindelige skoletid. De læser dog Koranen på arabisk, og arabisk sprog er obligatorisk fra 7. klasse. Jeg håber selvfølgelig, at pigerne vil udlægge Sura 4 om kvinders lave værdi og om at mænd må slå kvinder på en ny måde, når de kommer frem til selv at kunne læse og forstå det efter 7. klasse! For ellers kan det måske være svært at få fastholdt kønnenes ligestilling!

Før vi forlader Camp Bastion tilbringer vi aftenen på KFUM´s soldaterhjem, hvor vi deltager i deres vel besøgte andagt. Den består i en salme, en genfortælling af historien om den fortabte søn, endnu en salme og så en fælles bøn og et fadervor. Det eneste indslag i andagten, jeg ikke kender er Soldatens Bøn. (se nedenfor) Den er smuk, og den fokuserer på soldatens egne evner til at gøre det rigtige. Det beder han om styrke og hjælp til. Der er ikke nogen fordømmelse af andre, eller høje råb om, hvem der er størst. Det er en meget afdæmpet bøn, der viser, at man forstår, at det der skal bekæmpes kommer indefra, – fristelsen til at svigte for eksempel. Det Nye Testamente ligger fremme ved siden af kaffen. Jeg er ikke bange for, at soldaterne skal læse videre i den bog. Der står ikke noget på næste side om, at man godt må dræbe bestemte kategorier af mennesker eller at nogle er mindre værd end andre.

Det slår mig, at vi kunne bruge de 500 mio. kr. bedre. Skulle vi egentlig ikke hellere sende for 500 mio. kr. bibler oversat til afghanske sprog derned? Og give nogle præster mulighed for at leve missionsbefalingen ud, sådan for alvor? Hvis de gør deres arbejde godt, vil sandsynligheden for, at Taleban og Al Qaeda får fodfæste i Afghanistan forsvinde. Måske ville de så alle fokusere mere på at bekæmpe dårlige sider hos sig selv i stedet for hos andre……….

En soldats bøn

Gode Gud!

Vær nær hos os,

der gør tjeneste i forsvaret.

Velsign vores arbejde

for fred og retfærdighed

mod splittelse og uret, grusomhed og vold.

Styrk vores kammeratskab og sammenhold,

og bevar os fra at svigte hinanden i nød og fare.

Vær med dem, der er sat til at lede og befale,

giv dem klarsyn og beslutsomhed

og omsorg for dem, de har ansvar for.

Jeg takker dig for mit land,

for familie og venner og alle, der holder af mig.

Kære Gud, jeg beder dig:

Bevar mig og mine nærmeste

fra sygdom, ulykke og alt ondt.

Vær hos mig, når jeg er truet

og gribes af angst for mit liv og helbred.

Lad mig få lov at vende tilbage

til min hverdag i god behold,

når min tjeneste er forbi.

Det beder jeg om i Jesu navn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.