Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tilsyn går ind i sag om borgmesters magtmisbrug

Vallensbæks borgmester tvinger sine medarbejdere til at begå ulovligheder og fyrer dem efter for godtbefindende, lyder anklagerne. Nu går Statsforvaltningen ind i sagen.

I et brev til Vallensbæk Kommune kræver Statsforvaltning Hovedstaden nu, at kommunalbestyrelsen kommer med en udtalelse om de alvorlige anklager, som kommunaldirektøren har fremsat om borgmesteren.

Det sker med henblik på »stillingtagen til, om der skal rejses en tilsynssag«, skriver forvaltningen i brevet, som Berlingske Nyhedsbureau har fået indsigt i.

Henrik Rasmussen (K) overtog borgmesterembedet i Vallensbæk Kommune efter Kurt Hockerup (K), der døde i marts 2012. Siden da har den nye borgmester ifølge kommunaldirektøren regeret enevældigt og presset sine ansatte til at begå ulovligheder.

- Der tegner sig et billede af en meget enerådende borgmester, der ikke føler sig begrænset af gældende ret og offentligretlige grundsætninger, skriver fagforbundet DJØF i et brev til statsforvaltningen på baggrund af en henvendelse fra Vallensbæks kommunaldirektør, Bjarke Steen Johansen. Det er brevet fra DJØF, der nu får tilsynet til at kontakte kommunalbestyrelsen.

Det er da også grove beskyldninger, som Bjarke Steen Johansen kommer med. Berlingske Nyhedsbureau er kommet i besiddelse af brevet, som han har skrevet til DJØF, og her står blandt andet, at borgmesteren har pålagt kommunaldirektøren at få flyttet en daginstitutionspavillon til en grøn landzone.

- Forhold, som var åbenlyst ulovlige, men som jeg med borgmesterens ord »bare skulle se at få banket på plads«, skriver Bjarke Steen Johansen i brevet, hvor han giver flere eksempler på magtmisbrug.

- Tidligere er vores tekniske direktør og jeg også flere gange blevet pålagt af borgmesteren at sørge for, at nogle af kommunens lokale håndværkere fik en given ordre - også selvom de ikke havde afleveret det billigste tilbud, skriver han og tilføjer, at kommunens »såkaldte håndværkerkontrakter« i det hele taget er »dybt problematiske«.

Ifølge kommunaldirektøren har Henrik Rasmussen desuden fyret medarbejdere efter forgodtbefindende.

- Lige fra begyndelsen har borgmesteren bedt om usaglige afskedigelser af flere navngivne ledere og medarbejdere, hvilket jeg et stykke hen ad vejen er lykkedes med at løse på anden vis.

Professor i forvaltningsret ved Copenhagen Business School, Claus Haagen Jensen, ser med alvor på beskyldningerne.

- De er af en sådan karakter, at de bør afklares. Det er jo beskyldninger om helt grundlæggende fejladministration, protektionisme og nepotisme. Hvis borgmesteren har forsøgt at presse kommunaldirektøren til ulovligheder, så er det meget bekymrende, siger Claus Haagen Jensen.

Beskyldningerne om nepotisme handler om, at Henrik Rasmussen angiveligt har bestilt et maleri hos sin kones virksomhed til at hænge på borgmesterkontoret - ligesom han har bedt hende producere kommunens julekort.

Borgmesteren selv afviser i en pressemeddelelse alle anklager.

- Jeg kan blankt afvise alle anklager og ser frem til at blive renset i en tilbundsgående undersøgelse, skriver Henrik Rasmussen i meddelelsen.

Økonomiudvalget i Vallensbæk Kommune har bedt Kommunernes Landsforening undersøge forholdene, men det er ikke nok, mener Claus Haagen Jensen.

- Man kan ikke på forhånd udelukke, at det er en sag for en undersøgelseskommission, siger han.

Kommunaldirektøren fra Vallensbæk er nu sygemeldt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.