Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere topembedsmand sendt hjem efter historier om sponsorat fra fiskere

Forhenværende fiskerikontrolchef Mik Jensen er blevet bedt om at blive hjemme, mens en sag om muligt embedsmisbrug bliver undersøgt. Som formand for Dragør Sejlklub fik Mik Jensen sponsoreret to sejlstævner af fiskeriforeninger.

Mens fiskeriområdet er rykket fra Miljø- og Fødevarerminsiteriet over i en ny styrelse under Karen Ellemann, har tidl. fiskerikontrolchef Mik Jensen fortsat været ansat under Esben Lunde Larsen i Landbrugsstyrelsen.
Mens fiskeriområdet er rykket fra Miljø- og Fødevarerminsiteriet over i en ny styrelse under Karen Ellemann, har tidl. fiskerikontrolchef Mik Jensen fortsat været ansat under Esben Lunde Larsen i Landbrugsstyrelsen.

To sponsorater på henholdsvis 25.000 og 10.000 kroner har nu ført til, at en tidligere topembedsmand i Miljø- og Fødevareministeriet er blevet sendt hjem, mens sagen undersøges nærmere.

Torsdag kunne både DR og Ekstra Bladet fortælle, at Danmarks Fiskeriforening og foreningen DPPO, som er en sammenslutning for nogle af landets største fiskere, i 2013 og i år har valgt at sponsorere et sejlstævne i Dragør Sejlklub.

Formanden for Dragør Sejlklub hedder Mik Jensen og var indtil august i år fiskerikontrolchef i Miljø- og Fødevareministeriet.

Her blev han dog frataget sin stilling og forflyttet, efter Rigsrevisionen havde undersøgt administrationen af en række storfiskere - de såkaldte kvotekonger - og udtalt skarp kritik af forløbet.

Flere kvotekonger er ifølge Berlingske Business blandt landets absolut rigeste, og Mik Jensen har som ledende medarbejder haft ansvaret for netop at undersøge og kontrollere fiskerne.

Ved at modtage sponsorater til den sejlklub, han sad i bestyrelsen for, har han derfor også forbrudt sig mod loven og interessekonflikten som embedsmand, vurderer to eksperter i offentlig forvaltning over for DR.

Nu er han »blevet bedt om at blive hjemme«, mens sagen kulegraves, bekræfter Landbrugsstyrelsen i en mail til Berlingske.

Samtidig udtaler styrelsens direktør, Jette Petersen, at hun anser sagen for at være »meget alvorlig«.

»Det er vigtigt, at politikere og borgere kan have tillid til vores forvaltning og habilitet. Derfor sætter jeg nu en undersøgelse i gang af sagens forløb og de mulige konsekvenser, den måtte få,« tilføjer hun i en skriftlig kommentar.

Mik Jensen har til både DR og Ekstra Bladet fortalt, at han ikke anså sponsoraterne for problematiske, da han efter egen vurdering godt kunne adskille det og rollen som ansvarlig embedsmand. Han afviser pure at have slækket på kontrollen med fiskerne på baggrund af sponsoraterne.

»Det er helt ude i hampen. Det har jeg hverken haft lyst eller interesse i. Og det er ikke mig alene, der laver kontrol. Jeg var ansvarlig for det, men der var en lang række medarbejdere,« siger han til Ekstra Bladet.

Til DRs spørgsmål om, hvorvidt han selv har stået for at kontakte DPPO og bedt om sponsoraterne, lød svaret:

»Det står lidt hen i det uvisse for mig.«

Berlingske har forsøgt at få et interview med Mik Jensen, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Oven på Rigsrevisionens beretning om kvotekongerne, blev fiskeriområdet rykket fra Miljø- og Fødevareministeriet over i en ny styrelse under Udenrigsministeriet og Venstre-minister Karen Ellemann.

Mik Jensen har dog fortsat været ansat i Landbrugsstyrelsen under Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

En del af Rigsrevisionens beretning handlede særskilt om, hvordan fiskererhvervet, politikere og embedsmænd i Erhvervsfiskeriudvalget har arbejdet tæt sammen om fastlægge reglerne for fiskekvoter i dansk farvand.

Esben Lunde Larsen ønsker ikke at kommentere sagen, da der ifølge ham er tale om en personalesag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.