Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere sekretær for tre statsministre er gået bort

Helge Hjortdal kom tæt på magtens centrum som direktør for Folketinget og sekretær for hele tre statsministre.

Helge Hjortdal havde sin faste gang på Christiansborg fra 1954 til 1994. Her var han direktør for Folketinget og sekretær for hele tre statsministre. Free/Privatfoto
Helge Hjortdal havde sin faste gang på Christiansborg fra 1954 til 1994. Her var han direktør for Folketinget og sekretær for hele tre statsministre. Free/Privatfoto

Tidligere direktør for Folketinget og tidligere ministersekretær Helge Hjortdal er død.

Det oplyser familien til Ritzau.

Helge Hjortdal blev 90 år, og han nåede at være ministersekretær for hele tre statsministre.

Han sov søndag stille ind efter en operation for en brækket hofte.

Fra 1954 til 1994 havde Helge Hjortdal sin faste gang på Christiansborg, hvor han ud over at være direktør for Folketinget også fik lov til at være sekretær for tre statsministre - H.C. Hansen, Jens Otto Krag og Viggo Kampmann.

En noget uvant situation, da statsministre ofte vælger en ny ministersekretær, hver gang de bliver valgt.

»Jeg regnede med, at jeg blev afskediget og kunne gå tilbage til Statsministeriet som embedsmand efter hvert valg. Det havde jeg ikke noget imod, men så blev jeg bedt om at fortsætte,« fortalte Helge Hjortdal til Ritzau forud for sin 90-års fødselsdag 3. april i år.

Det var et spændende arbejde tæt på magtens centrum, fortalte han.

»Jeg kendte jo butikken og syntes, det var interessant. Man møder mange sjove mennesker, har store oplevelser og gode rejser. Så jeg føler, jeg har været privilegeret på den måde,« sagde Helge Hjortdal.

Han blev født i Thisted og uddannede sig som jurist.

Helge Hjortdal blev gift med Mona Hjortdal, og sammen slog de sig ned i Birkerød, hvor parret fik fire børn.

Mona Hjortdal gik bort i 1992, og de seneste 20 år dannede Helge Hjortdal par med Birgitte Wern.

Tiden er blandt andet gået med rejser - nu uden ministersekretærmappen under armen, men med frihed og tid til at nyde natur og kultur sammen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.