Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere ministre vil selv vælge embedsmænd

Flere tidligere Venstre-ministre peger nu på, at ministre selv bør have mulighed for at vælge, hvilke embedsmænd de ledsages af, dels for lettere at få de politiske budskaber ud og dels for at undgå skandaler, hvor embedsmænd bringer deres ministre i problemer.

Ulla Tørnæs
Ulla Tørnæs

2013 var præget af flere sager, hvor embedsmænd bragte deres ministre på tynd is, og det får nu flere tidligere ministre fra Venstre til at råbe vagt i gevær over for Politiken. De tidligere ministre mener nemlig, at det ville være en klar fordel, hvis de i højere grad selv kunne bestemme, hvem de havde med på holdet, når de besætter et nyt ministerium.

»Ministre skal have mulighed for at udpege en håndfuld personlige medarbejdere,« siger den tidligere fødevare- og socialminister Eva Kjer Hansen (V) til Politiken.

Og hun bakkes op af Venstres tidligere undervisnings- og udviklingsbistandsminister, Ulla Tørnæs (V), der uddyber:

»Et eller andet skal der ske. Vi kan ikke være tjent med et system, hvor embedsmænd på den her måde kommer i uføre,« siger Ulla Tørnæs til avisen.

Hun henviser til 2013s hændelser, hvor blandt andre to medarbejdere fra Justitsministeriet senest er blevet fritaget for tjeneste forud for et tjenstligt forhør om sagen, der kostede Morten Bødskov (S) sin post som justitsminister.

Den tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V) mener, at en mulighed for at afhjælpe ministerierne kunne være, at ministeren selv fik mulighed for at samle et team af »to til tre« rådgivere i stedet for én enkelt, som det er tilfældet i dag.

»Det ville gå hurtigere, hvis man var et par medarbejdere mere til at hjælpe med at definere budskabet og bringe det ud i alle hjørner og kroge,« siger den tidligere fødevareminister til Politiken.

Ifølge avisens oplysninger har den nuværende regering ikke planer om at ændre på reglerne om embedsmænd i systemet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.