Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere landsstyreformand går i protest

Hans Enoksen har meldt sig ud af Siumut i protest over partiets fiskeripolitik og ansættelsen af landsstyreformand Aleqa Hammonds samlever som personlig rådgiver for fiskeriministeren.

Hans Enoksen, tidligere leder af Siumut og landstyreformand, forlod fredag partiet.
Hans Enoksen, tidligere leder af Siumut og landstyreformand, forlod fredag partiet.

Den grønlandske politiker og tidligere landsstyreformand Hans Enoksen har forladt partiet Siumut i protest.

Det meddeler den grønlandske radio- og TV-station KNR.

Enoksen har tidligere stået i spidsen for Siumut, men er nu raget uklar med partiledelsen omkring ansættelsen af særlige rådgivere og politiets linje omkring fiskeripolitikken, skriver KNR.

»Siumut har frataget fiskerne deres identitet og taget fiskekvoter fra dem, og dermed ramt dem økonomisk meget hårdt, og det vil jeg ikke medvirke til, hvorfor jeg her til morgen har besluttet mig, at melde mig ud af Siumut,« siger Hans Enoksen til KNR.

Han er ifølge avisen Sermitsiaq desuden stærkt utilfreds med, at Tom Ostermann, der privat danner par med Grønlands første kvindelige regeringschef, landsstyreformand Aleqa Hammond, er blevet ansat som personlig rådgiver for Karl Lyberth, som er minister for fiskeri, fangst og landbrug.

Hans Enoksens udmelding af Siumut er blot den seneste i en lang række af politiske skandaler og uro i Grønland. Flere topembedsmænd i Grønlands Selvstyre har siden foråret 2013 trukket sig fra deres poster eller er blevet fyret. Omkring halvdelen af departementscheferne og andre topembedsmænd har forladt deres job efter det nye styre med Aleqa Hammond i spidsen overtog magten efter Kupiik Kleist.

Departementschef i Finansministeriet Carsten Frank Hansen måtte således i sensommeren gå af efter få dage på posten, efter Berlingskes afsløringer af, at han var sigtet for mandatsvig for 330.000 kroner. Han blev meldt af sin tidligere arbejdsgiver, Danske Andelskassers Bank. Fyns Politi overvejer i øjeblikket, om det skal rejses tiltale mod ham.

Også Aleqa Hammond har været i mediernes søgelys, blandt andet efter at Berlingske kunne afsløre, at hun - før hun blev politisk aktiv - har været indblandet i en sag om bedrageri for 5.000 kroner, som hun har holdt hemmelig for offentligheden og sine vælgere.

Hans Enoksen politiske fremtid er foreløbig uklar, og det fremgår ikke, om han har planer om at melde sig ind i et andet parti.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.