Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere folketingsmedlem står frem: Jeg overvejede selvmord

Tidligere folketingsmedlem Christian H. Hansen havde planlagt at tage sit eget liv, da han blev ramt af den frygtede Hortons Hovedpine. I dag hjælper han andre, der rammes af sygdommen.

Christian H. Hansen vender nu tilbage til Folketinget som løsgænger og stemmer tirsdag imod et forslag fra sit gamle parti, Dansk Folkeparti.
Christian H. Hansen vender nu tilbage til Folketinget som løsgænger og stemmer tirsdag imod et forslag fra sit gamle parti, Dansk Folkeparti.

Du kender sikkert det at vågne op en lørdag morgen med et ordentligt hoved på. Eller hovedpinen, der rammer dig på en stresset arbejdsdag.

For langt de fleste af os er hovedpine noget, der går over. Men for 150.000 danskere er hovedpinen kronisk og for andre kan den være invaliderende, ja ligefrem selvmordsfremkaldende.

Det gælder blandt andre tidligere folketingsmedlem Christian H. Hansen fra Fuglebjerg. Engang var han dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti. I dag er han landsformand for foreningen Hortons Hovedpine. Hortons hovedpine, også kaldet klyngehovedpine, er anfald af kraftig smerte i eller omkring et øje. Anfaldene varer i op til to timer og føles, som om øjet bliver presset ud, eller som om der bliver stukket en kniv ind i øjet.

- Da jeg fik Hortons i 2008 havde jeg 10 til 12 anfald i døgnet og havde også planlagt at tage mit eget liv. Jeg havde skrevet afskedsbrev til børnene og blev kun reddet, da jeg blev ringet op af en journalist, der fik mig til at svare rigtigt på et spørgsmål. Så standsede jeg op, fik hjælp og kom videre med mit liv, fortæller Christian H. Hansen, der i november 2008 blev langtidssygemeldt fra sit arbejde i Folketinget på grund af kraftig hovedpine.

Man regner med, at ca. én ud af 1.000 danskere får sygdommen. Den kan begynde i alle aldre, men hyppigst i 20-40-års-alderen. Mænd rammes fem gange hyppigere end kvinder.

- I dag hjælper jeg folk med at komme videre i livet og ud på arbejdspladserne, for selv om man er ramt af en kronisk sygdom så kan man måske godt fungere på en arbejdsplads. Det er et spørgsmål om information og fleksibilitet, siger Christian H. Hansen, der opfordrer regionerne til langt hurtigere udregning af patienter med kronisk hovedpine.

- Det her samfundsproblem koster samfundet over to milliarder om året, bare i sygedagpenge. Derfor burde patienterne få stillet diagnoserne langt hurtigere end det er tilfældet i dag. Det ville samfundet spare mange penge på, siger Christian H. Hansen.

Sygdommen "Hortons hovedpine" er opkaldt efter den amerikanske neurolog Bayard Taylor Horton (1895 - 1980), der i mere end 50 år forskede i hovedpinen. Han fulgte ca. 1.200 hortonpatienter på Mayo klinikken i Minnesota, USA.

Hortons hovedpine, også kaldet klyngehovedpine, er anfald af kraftig smerte i eller omkring et øje. Anfaldene varer ½-2 timer og føles, som om øjet bliver presset ud, eller som om der bliver stukket en kniv ind i øjet. Øjet bliver rødt og løber i vand, næsen stopper til og/eller løber på samme side som smerten.

Der er oftest 1-2 anfald per døgn. Anfaldene kommer på samme tidspunkt på døgnet; og hos mange er der typisk et anfald, der vækker dem få timer efter, at de er faldet i søvn.

Man regner med, at ca. 1 ud af 1.000 danskere får sygdommen. Den kan begynde i alle aldre, men hyppigst i 20-40-års-alderen. Mænd rammes fem gange hyppigere end kvinder.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.