Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidlig skolestart kan få Danmark i verdenstoppen

En analyse fra tænketanken Kraka viser, at en tidligere skolestart kan give danske skolebørn en bedre placering i den såkaldte Pisa-test.

ARKIVFOTO.  Hvis børn i Danmark begynder i skole et år tidligere end i dag, vil de være markant bedre til at læse og regne, når de er 15 år. Det viser en ny analyse fra tænketanken Kraka.
ARKIVFOTO.  Hvis børn i Danmark begynder i skole et år tidligere end i dag, vil de være markant bedre til at læse og regne, når de er 15 år. Det viser en ny analyse fra tænketanken Kraka.

Ryk skolestarten til et år tidligere og danske skolebørn vil være markant bedre til at læse og skrive, når de bliver 15 år, viser en ny analyse fra tænketanken Kraka, der har regnet på, hvordan Danmarks placering vil være i den såkaldte Pisa-test, hvis vores børn har et års ekstra skolegang. Det skriver Politiken.

Hvis skolestarten flyttes til et år tidligere vil det sende danske elever direkte ind i top-10 og gøre op med ellers skuffende resultater.

»Vores analyse viser, at det ikke kun er kvaliteten af undervisningen, der betyder noget. Også hvornår børn starter i skole, har en betydning for, hvor langt de er nået som 15-årige«, siger økonom i Kraka Nicolai Kaarsen. Han henviser til, at i stort set alle de lande, der klarer sig bedre i Pisa, end Danmark, starter eleverne tidligere i skole end herhjemme.

Den seneste test, der blev offentliggjort for en måned siden, placerede Danmark som nummer 15 ud af 34 OECD-lande i matematik, nummer 18 i læsning og nummer 19 i naturfag.

Ifølge Analysen vil danske børn, hvis de starter tidligere i skolen, klatre op til nummer 11 i naturvidenskab, nummer 6 i matematik, og de vil få en 4. plads i læsning.

Dansk Folkeparti og Venstre er åbne over for en tidligere skolestart. Venstre er klar til at sætte forsøg i gang »i større skala«.

»Det vil være interessant at se, om det, Kraka finder frem til, holder vand. Alle tiltag, der kan sikre, at danske unge bliver fagligt dygtige i forhold til det internationale arbejdsmarked, er meget velkomne«, siger partiets undervisningsordfører, Peter Juel Jensen (V).

Socialdemokraterne afviser dog ideen og mener, at der er andre måder at forbedre færdighederne på.

Heller ikke professor Stig Broström fra Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet, vil anbefale politikerne en tidligere skolestart.

»Der er ikke forskningsmæssigt belæg for, at det skulle være hensigtsmæssigt. Jeg tror ikke, at man vil nå et højere fagligt niveau, hvis man starter indlæringen tidligere. Børn skal også have en vis læringsparathed«, siger han til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.