Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ti projekter får lov til at bygge langs de danske kyster

Fredag løfter regeringen sløret for, hvilke ti projekter der får lov til at bygge langs de danske kyster. Dispensationen vækker glæde blandt kystkommunerne og vrede hos Danmarks Naturfredningsforening.

Motiv på Grenen ved Skagen onsdag den 6. maj 2009.
Motiv på Grenen ved Skagen onsdag den 6. maj 2009.

Man må ikke bygge langs de danske kyster. Sådan har loven lydt i umindelige tider. Men sidste år åbnede et bredt flertal i Folketinget op for at give mulighed for at søge om dispensation fra de strenge regler om naturbeskyttelse langs kysterne.

I første omgang giver en forsøgsordning grønt lys til ti projekter, der er fordelt ud over hele landet. I alt har 38 projekter søgt, og de ti udvalgte bliver offentliggjort fredag.

Forsøgsordningen er ikke blevet til uden kritik. Mens kystkommunerne ser frem til at kunne tiltrække flere turister med hoteller og turistmål tæt ved vandet, har en række kendte danskere og Danmarks Naturfredningsforening ført an i kritikken.

»Det bliver et startskud til et opgør med vores frie kyster,« siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen og fortsætter:

»Og de frie kyster er den sidste vilde natur, vi har tilbage i Danmark. Generationer før os har sikret, at vi har fri og lige adgang til kysterne. Regeringen gør op med den særlige beskyttelse, der er 300 meter fra kysten.«

Spørgsmål: Der er tale om ti projekter, og vi har jo en lang kystlinje i Danmark, så er det ikke at male fanden på væggen?

»Der tales om et forsøg, men vi ved, at der er flere projekter på bedding, og vi ved, at regeringen varsler med flere lempelser af strandbeskyttelsen,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

I maj indledte Danmarks Naturfredningsforening en underskriftindsamling for at bevare de frie kyster. Knap 125.000 danskere har på hjemmesiden www.300meter.dk indtil nu sagt »ja til frie kyster«. Underskrifterne er afleveret til miljøminister Eva Kjer Hansen (V). Men det har ikke påvirket regeringens planer.

Flere borgmestre i kystkommunerne har gentagne gange protesteret over, at Naturstyrelsens nuværende praksis spænder ben for udviklingen i yderområderne. Et af argumenterne for at tillade bebyggelse tæt på kysterne er at tiltrække turister.

I Varde Kommune, der har 45 kilometer kyststrækning, har borgmester Erik Buhl Nielsen (V) sendt to projektansøgninger til regeringen. Han kalder kritikken fra Naturfredningsforeningen »unuanceret«:

»Det vil give noget vækst i vores turisterhverv, der har en lys fremtid, hvis vi ellers sørger for at gøre det på den rigtige måde. Men det handler også om at bevare den flotte natur, som turisterne gerne vil ud og se. Så det både bliver en vindersag for turismen og for naturen,« siger han.

Men det argument preller af på Ella Maria Bisschop-Larsen:

»Forsøgsprojekterne er ikke noget startskud til vækst i Udkantsdanmark - hvor jeg i øvrigt selv bor. Vi er sikre på, at vi taler på befolkningen vegne, når vi siger nej til byggeri langs vores strande.«

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fremlægger fredag morgen de ti projekter, der har fået ekstraordinær tilladelse til at bygge nær kysten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.