Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thulesen Dahl vil kræve dagpengelettelser af Løkke

I tilfælde af en blå regering efter næste valg vil DF-formand Kristian Thulesen Dahl bruge sin position som parlamentarisk grundlag for Venstre og Lars Løkke til at kræve mildere dagpengeregler for ledige i nedgangstider. Venstre afviser ændringer, mens SF og Enhedslisten roser DF.

»Vi mener, at der skal være et bedre og meget mere finmasket sikkerhedsnet for de arbejdsløse i perioder, hvor økonomien har det svært, ligesom vi mener, at det er i enhver regerings interesse at få lavet et nyt system efter den storm, der har været,« siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.
»Vi mener, at der skal være et bedre og meget mere finmasket sikkerhedsnet for de arbejdsløse i perioder, hvor økonomien har det svært, ligesom vi mener, at det er i enhver regerings interesse at få lavet et nyt system efter den storm, der har været,« siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Hvis V-formand Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister efter næste folketingsvalg, vil han blive mødt med et krav om at lempe på det omstridte dagpengesystem. Sådan lyder det fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der gør det klart, at partiets krav til den nuværende regering om mildere dagpengeregler også vil være centrale for partiet i tilfælde af en ny regering med Dansk Folkeparti som suverænt største støtteparti.

»Den politik, vi har før et valg, gælder også efter et valg, hvis vælgerne vil have en ny regering. Og vi mener, at der skal være et bedre og meget mere finmasket sikkerhedsnet for de arbejdsløse i perioder, hvor økonomien har det svært, ligesom vi mener, at det er i enhver regerings interesse at få lavet et nyt system efter den storm, der har været,« siger Kristian Thulesen Dahl, der kalder ønsket »meget vigtigt« for partiet.

Partiformanden gør det ligeledes klart, at han i tilfælde af en ny regering om nødvendigt vil være villig til at samarbejde med de partier i den modsatte side af Folketinget – aktuelt SF og Enhedslisten – der deler ønsket om lempeligere dagpengeregler for arbejdsløse. Blandt andet for at have den frihed ønsker Kristian Thulesen Dahl ikke at gå i regering, hvis magten skifter.

»Det er meget vigtigt at have mulighed for at forfægte sine synspunkter. Den mulighed har vi, hvis man ikke er med i en regering, og så kan vi samarbejde med de partier, som er enige med os,« siger Thulesen Dahl.

40.000 har opbrugt dagpengeretten

Konkret vil DF-formanden lægge et allerede kendt krav på Lars Løkke Rasmussens bord. Ifølge Thulesen Dahl bør dagpengeperioden på de nuværende to år være fleksibel, så den varierer med dansk økonomis generelle tilstand, hvilket også i hans øjne skal være gældende for genoptjeningspligten for de arbejdsløse, der i dag er på 52 ugers arbejde. Dog ønsker Thulesen Dahl at give de arbejdsløse en minimumsrettighed, som svarer til netop de regler, der er i dag.

Det betyder, at dagpengeperioden og genoptjeningsretten ikke kan blive strammet selv i gode tider med høj vækst, men at de kun kan blive mildnet i dårlige tider. Med andre ord en markant lempelse af det dagpengesystem, som han i 2010 ellers personligt foreslog Lars Løkke Rasmussen, der på det tidspunkt var statsminister, at barbere ned til det nuværende niveau, hvor flere end 40.000 personer bare siden 2013 har opbrugt dagpengeretten.

»Vi har erkendt, at den dagpengereform, vi lavede, ramte meget hårdere, end vi troede. Og et konjunkturafhængigt dagpengesystem er principielt det rigtige at gøre, hvis man kan finde en gennemtænkt måde at gøre det på,« siger han.

Den gennemtænkte metode håber han, at regeringens såkaldte dagpengekommission, der udkommer senest ved udgangen af 2015, vil komme med anbefalinger til. Og indtil da vil han midlertidigt halvere genoptjeningskravet fra de nuværende 52 uger.

Roser fra SF og Enhedslisten

Hos SF og Enhedslisten kræver man ændringer her og nu. Alligevel roser de to politiske ledere, Pia Olsen Dyhr og Johanne Schmidt Nielsen, Kristian Thulesen Dahl.

»Han fortjener ros, hvis han vil garantere, at han vil være med til at skabe et flertal for nye regler – også hvis magten skifter,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt Nielsen, som dog frygter, at Thulesen Dahl er ude i et »gummiløfte«.

I Venstre afviser næstformand Kristian Jensen til gengæld blankt at ville lempe på dagpengereglerne. »Det var ansvarligt af DF at tage medansvar for at rette dansk økonomi op med en dagpengereform i 2010, og tiden har vist, at den har virket. Derfor synes jeg ikke, at vi skal ændre på reglerne, eller at der er brug for en længere dagpengeperiode. Det ville koste staten penge, og jeg har ikke set, hvor Dansk Folkeparti vil finde dem,« siger Kristian Jensen.

Heller ikke Socialdemokraterne, hvis mandater muligvis skal til for at kunne skabe flertal for lempelser efter et valg, giver meget for Kristian Thulesen Dahls udtalelser.

»Hvis han rent faktisk ville gøre det til en betingelse for at pege på Lars Løkke Rasmussen, ville det være interessant. Jeg vil se ham tage konsekvensen af det her, før jeg giver særlig meget for det. Dansk Folkeparti har så mange ønsker – men til gengæld meget sjældent finansiering til dem,« siger politisk ordfører Maja Panduro.

Kristian Thulesen Dahl afviser, at der er tale om løst funderede ønsker og vil heller ikke forholde sig til en eventuel finansiering af et nyt dagpengesystem, før man kender dets konkrete udformning.

Han anerkender også, at der bredt set er uenighed om dagpengespørgsmålet i den borgerlige lejr.

»Der er sikkert også nogle, der gerne vil have dagpengeperioden endnu længere ned. Men så må vælgerne jo afgøre, hvad de helst vil have, og med hvilken styrke Dansk Folkeparti skal gå ind i den her snak,« siger han.

Tidligere har både de økonomiske vismænd og Arbejdsmarkedskommissionen foreslået et konjunkturafhængigt dagpengesystem – dog med den forskel til Dansk Folkeparti, at dagpengeperioden også kan blive mindre i gode tider.

Arbejdsmarkedskommissionen foreslog eksempelvis i 2009 en model, hvor man kan forlænge dagpengeperioden med op til 12 måneder, hvis bruttoledigheden bliver større end mellem syv og ni procent.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.