Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thulesen Dahl og Vestager i strid om grundlovsbrud

Dansk Folkepartis formand mener, at regeringen overtræder Grundloven omkring reglerne for børnechecken. Han kan lægge sag an, hvis han virkelig mener det, påpeger Vestager under de Radikales nytårsstævne, hvor debatten om velfærdsturisme dominerede.

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl (DF), understreger endnu engang, at han mener, at regeringen bryder Grundloven, når den retter ind efter EU-kommissionen i forhold til optjeningsprincippet omkring børnechecken.

Det siger han søndag eftermiddag i en direkte duel med økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R), på de Radikales nytårsstævne i Nyborg.

»Her er vi ude i et område, hvor Grundloven bliver overtrådt. Fordi her er vi ude i, at man ikke følger dansk lov i forhold til, hvor lang tid man skal være i Danmark,« siger Kristian Thulesen Dahl, der tidligere også har rejst spørgsmålet over for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

I 2010 vedtog et flertal i Folketinget regler om et såkaldt optjeningsprincip for at modtage børnechecken. De regler omfattede også EU-borgere, men efter to domme ved EU-Domstolen i 2011 og 2013 har EU-Kommissionen fastslået, at Danmark må ændre reglerne på området, hvilket regeringen har rettet ind efter.

DF-formanden kalder det forkert, at man blot følger kommissionens vurdering.

»Den her sag har ikke været for EU-domstolen. Her er der tale om, at EU-kommissionen - nogle embedsmænd - vurderer, at det, Danmark gør, er i strid med EU-retten, men det danske folketings flertal kan jo godt have en anden opfattelse,« siger han.

De Radikales leder mener, at Thulesen Dahls udmelding er udtryk for uvidenhed og savner, at Dansk Folkeparti leverer fakta, der kan underbygge påstanden om et brud på Grundloven.

»Grundlaget er det helt solide, at lov er lov, og lov skal holdes, og EU-love er i en lang række sammenhænge lige så stærke som dansk lovgivning,« siger Margrethe Vestager.

Hun påpeger, at hvis Kristian Thulesen Dahl virkelig mener, at regeringen handler i strid med loven, så må han rejse sagen ved højesteret.

Det vil Dansk Folkepartis formand ikke afvise, kan blive konsekvensen:

»Den her sag kan sagtens ende i retten. Men de parlamentariske muligheder skal være udtømt først,« siger han.

Kristian Thulesen Dahl brugte også - helt som ventet - den politiske duel med Vestager til at angribe hende for ikke at gøre nok for at forhindre den såkaldte velfærdsturisme, hvor EU-borgere fra eksempelvis øst- og centraleuropæiske lande rejser til Danmark under påskud af at være rejsende arbejdstagere, men ender med at leve af de høje danske velfærdsydelser.

Lidt mindre ventet udfordrer SF nu også de Radikale på området.

»Jeg synes, de Radikale har en urealistisk forestilling om, hvordan det danske velfærdssamfund kan bestå, hvis vi ikke kræver, at der er en rimelighed i forhold til, hvordan EU-borgere kan modtage danske velfærdsydelser,« siger politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) til Berlingske.

Margrethe Vestager mener slet ikke, at der er et problem med velfærdsturisme og henviser til tal fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at EU-borgere fra de øst- og centraleuropæiske lande modtager offentlige danske ydelser i nogenlunde samme omfang som borgere med dansk pas.

»Jeg er benhård tilhænger af, at problemer skal løses, når de opstår. Og indtil der opstår nye problemer, så synes jeg, man skal løse dem, man har,« siger Margrethe Vestager.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.