Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thulesen Dahl laver kraftspring

Meningsmåling viser, at Kristian Thulesen Dahl er kommet godt fra start som formand for Dansk Folkeparti. Han kan appellere bredere end Pia Kjærsgaard, vurderer politisk kommentator Thomas Larsen.

Gennem 17 år har Dansk Folkeparti været synonymt med Pia Kjærsgaard, og derfor har venner og fjender henholdsvis frygtet og håbet, at partiet ville lide skibbrud med en ny formand ved roret.

Men en Gallup-måling i Berlingske viser, at DF ikke har mistet grebet i vælgerne med Kristian Thulesen Dahl som frontfigur. Tværtimod. Med 15,6 procent af stemmerne får partiet sin største tilslutning siden 2000.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, viser meningsmålingen, at der er et liv efter Pia Kjærsgaard.

- Mange danskere elsker Pia Kjærsgaard, men der er også mange, der ikke kan fordrage hende. Kristian Thulesen Dahl har en enestående chance for at appellere bredere end sin forgænger og nå de vælgere, der ikke ville stemme på Dansk Folkeparti på grund af Pia Kjærsgaard, siger han.

Thomas Larsen betegner DFs fremgang i meningsmålingerne som et kraftspring.

- Det er et meget højt niveau for partiet og et bevis på, at Kristian Thulesen Dahl er kommet godt fra start. Det er et udtryk for, at han har været i stand til at markere DFs mærkesager under finanslovsforhandlingerne, mens han samtidig har vist imødekommenhed og forhandlingsvilje over for regeringen, vurderer han.

En anden nybagt formand oplever også fremgang i Gallup-målingen, som giver SF 7,3 procent af stemmerne. Det er et skulderklap til Annette Vilhelmsen, konstaterer Thomas Larsen:

- Det er helt tydeligt, at hun har en chance for at få frafaldne vælgere tilbage. De var trætte af den gamle ledelse, og det var forventeligt, at formandsskiftet i SF ville udløse fremgang. Men det sker måske på en lidt billig baggrund. SF har ligget bemærkelsesværdigt lavt i forhold til senere års succes.

Trods SFs succes fortsætter regeringsfløjen med at miste vælgere til de borgerlige, som ifølge målingen står til 55,5 procent af stemmerne - og dermed et klart flertal på 97 mandater mod 78 til regeringen og dens støtteparti.

- Det er ualmindeligt skuffende for Helle Thorning-Schmidt. Der var tegn på, at rød blok var på vej tilbage, men nu taber man terræn igen, siger Berlingske-kommentatoren, der vurderer, at striden om dagpengene er en stor årsag til regeringens manglende opbakning.

- Striden ligger stadig og ulmer, og vælgerne er tydeligvis ikke imponeret af Akutpakke 2. Samtidig tror jeg, at det er blevet undervurderet, hvor skadeligt det reelt er, at Enhedslisten igen og igen angriber regeringen for ikke at gøre nok for de arbejdsløse, siger Thomas Larsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks