Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thorning: Vi er i en ny virkelighed

Danskerne skal være parate til en ny tid med forandringer, så Danmark kan ryste sig fri af krisen og ruste sig til fremtiden, lyder det frastatsminister Helle Thorning-Schmidt i sin nytårstale.

Tidligere tiders gode tider kommer ikke tilbage, og vi må indstille os på »en ny virkelighed«, hvis Danmark skal være klar til fremtidens udfordringer. Det er budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til danskerne på årets første dag.

- Nullernes overflod kommer ikke igen. Vi skal være klar til en ny tid med krav om forandring. Hvor vi skal finde nye løsninger i den offentlige sektor. Og hvor vores virksomheder skal klare sig i en hård konkurrence, siger Helle Thorning-Schmidt fra Statsministeriet i sin nytårstale.

Hun understreger, at forandringerne skal ses som muligheder til gavn for Danmark.

- Vi er ikke nervøse for forandring. Vi bruger det nye til at skabe et bedre Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt, der peger på, at Danmark før - særligt i krisetider - har været klar på forandringer, for eksempel i forbindelse med oliekrisen i 70erne, som blev brugt konstruktivt til »at gøre os klar til fremtiden« ved at træffe »fremsynede beslutninger«, lyder det fra statsministeren.

- Vi fik termostater på radiatorerne. Vi isolerede husene. Vi blev gode til at bruge vindens muligheder. I dag er Danmark et af de lande, der får mest ud af energien, og vi skaber mange grønne arbejdspladser, siger hun.

Helle Thorning-Schmidt betegner i sin nytårstale 2012 som »et svært år for dansk økonomi«, og hun forstår, hvis der er nogle, der møder 2013 med bekymring, men der er lysere tider forude, lyder det opmuntrende budskab.

- I det nye år er der udsigt til, at det langsomt vil vende. Ikke meget, men dog en fremgang, siger hun.

- Vi holder styr på økonomien. Det er ikke altid så nemt. Men vi bliver nødt til det. For det er selve forudsætningen for vores fælles velfærd, siger hun.

En af de helt store udfordringer for økonomien er den danske konkurrenceevne, der ifølge statsministeren på 10 år er blevet næsten 20 procent dårligere.

- Jeg ville ønske, at jeg her i aften kunne komme med en snuptagsløsning, som en-to-tre ville genoprette konkurrenceevnen, så vi kunne få flere arbejdspladser og råd til ny velfærd. Men så enkelt er det ikke. Der findes kun et langt og slidsomt træk, siger Helle Thorning-Schmidt, der blandt andet peger på løntilbageholdenhed og behovet for uddannelse.

- Tiden er ikke til store lønstigninger. Tiden er til, at vi alle sammen bliver dygtigere, siger Helle Thorning-Schmidt, der vil have alle til at tage en uddannelse og de unge, der allerede er i gang med en videregående uddannelse, til hurtigere at blive færdige.

- I må hurtigere gennem uddannelserne. Vi har brug for jer. I skal være klar til forandring, lyder budskabet.

For første gang siden midten af 1980erne er årets nytårstale optaget i Statsministeriet på Christiansborg og ikke på Marienborg.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.