Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thorning: Løkke skaber utryghed

S-formand Helle Thorning-Schmidt angriber statsministeren for at svigte Foghs gamle kontraktpolitik. Hun tilbyder selv en løftepolitik.

»Umiddelbart vil jeg mene, at jeg har givet løfter, som er sikret mod udefrakommende begivenheder.« S-formand Helle Thorning-Schmidt lover løfte- og samarbejdspolitik, hvis hun er statsminister efter valget.
»Umiddelbart vil jeg mene, at jeg har givet løfter, som er sikret mod udefrakommende begivenheder.« S-formand Helle Thorning-Schmidt lover løfte- og samarbejdspolitik, hvis hun er statsminister efter valget.

Efter gentagne beskyldninger fra regeringsblokken om at være alt for uklar om oppositionens økonomiske politik går S-formand Helle Thorning-Schmidt nu til modangreb på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for regeringens fremlæggelse af sit bud på en efterlønsreform.

Ved at kassere forgængeren Anders Fogh Rasmussens gamle kontraktpolitik er vælgerne efterladt i et politisk kviksand, hvor ingen reelt kender regeringens planer for næste valgperiode. F.eks. om der venter nye velfærdsindgreb eller skattereformer.

»Nu får vi en blokpolitik uden en kontrakt. Det vil sige, at de nærmest kan gøre, hvad de har lyst til,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren har i forbindelse med efterlønsindgrebet begrundet sit opgør med kontraktpolitikken med, at krisen kræver et højere politisk beslutningstempo. Men Thorning-Schmidt anklager statsministeren for at skabe utryghed.

»I en krisetid er det allervigtigste at skabe tryghed om folks privatøkonomi og de spørgsmål, som vedrører hver enkelt familie. Men regeringen skaber utryghed,« siger hun.

I stedet tilbyder hun en såkaldt løftepolitik kombineret med samarbejde henover midten i dansk politik og med arbejdsmarkedets parter uden for Christiansborg. Netop ønsket om samarbejde betyder samtidig, at hendes løfter ikke kan leveres lige så firkantet som det foghske skattestop.

»En kontrakt er en meget ufleksibel størrelse, som der ikke kan rykkes så meget rundt på. Det kan man gøre, hvis man er ligeglad med samarbejdspolitik. Men løfter kan man overholde, og man kan stadig give mulighed for at samarbejde,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der var arkitekt bag Venstres kontraktpolitiske valgkampe i forrige årti, giver imidlertid intet for Thornings løftepolitik. S fører politik på en uanstændig måde ved at »putte »med løftet om at skaffe 15 mia. kr.

»Det minder mere om vælgerbedrag end om et løfte. Men man kan jo kalde det et løfte, at hun lover ikke at fortælle før valget, hvad hun vil gennemføre efter valget,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.