Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thorning kræver klart svar fra V om lavere løn

Vil Venstre have lønninger på tysk niveau og skattetryk som i Sverige? Det vil statsministeren gerne vide.

- De skylder en forklaring, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt om Venstre på dagens pressemøde.
- De skylder en forklaring, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt om Venstre på dagens pressemøde.

65 milliarder kroner.

Så meget skal der spares i den offentlige sektor, hvis tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) vision, om at det danske skattetryk skal ned på svenske niveau, skal blive til virkelighed.

Sammen med udtalelsen i Berlingske i lørdags sagde han også, at det danske lønniveau frem mod 2020 skal holdes i ro, så gabet på 15 procent til det tyske lønniveau mindskes.

Hvor Venstre har tænkt sig at finde finansieringen til de to udmeldinger, efterlyste statsministeren i dag på sit ugentlige pressemøde et klart svar på.

- Jeg vil gerne bede Venstre om at uddybe, hvad der her indebærer. Det ville virkelig klæde Venstre at komme på banen og fortælle, hvor de penge skal spares, sagde Helle Thorning Schmidt.

- De skylder en forklaring, sagde hun.

V: Statsministeren skal kigge ud

Ifølge Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, handler det om at anerkende, at Danmarks konkurrenceevner er udfordret.

- Hvis statsministeren ikke deler konstateringen af, at Danmarks konkurrenceevne er presset, så synes jeg egentlig, vi har et endnu større problem med statsministerens vilje til at kigge ud af vinduet - ikke bare i Danmark - men i hele verden, hvis hun ikke anerkender, at Danmark er udfordret, siger ordføreren.

Er det Venstres politik, at vi skal sigte mod et skattetryk på niveau med Sverige?

- Som jeg siger, det var en konstatering. Hvis man ser på de lande, der ligger lige omkring os, så har Danmark haft store lønstigninger i årene, hvor det gik godt, og samtidig oplevede man ikke den samme vækst i Tyskland. Svenskerne har valgt at sætte skatten markant ned, hvilket betyder, at de kan tiltrække investeringer på en anden måde, end vi kan. Det synes jeg egentlig er trist, hvis statsministeren overhovedet ikke forholder sig til, at dansk økonomi er udfordret.

Men hvis Venstre kommer til magten efter næste valg, er det så et mål, I vil arbejde efter?

- Det er jer, der har lavet et regnestykke, det er ikke os. Det der er Venstres politik, det er at sænke skatten på arbejde. Med vores finanslovsudspil fjernede vi skatter og afgifter for fire milliarder kroner, og det var fuldt finansieret. Jeg synes, det er trist, hvis statsministeren overhovedet ikke har noget som helst syn på, at de fem-seks milliarder kroner, som hun har opkrævet i ekstra skatter og afgifter sammen med Enhedslisten sidste år. Danmark har behov for arbejdspladser. Vi er udfordret på konkurrenceevnen, og hvis statsministeren ikke anerkender det, så står det mere skidt til, end jeg havde frygtet.

Vi kommer det ikke nærmere

Kommer vi nærmere et klarere svar på Venstres politik efter jeres landsmøde i weekenden?

- Jamen, det er jo en konstatering af, at Danmarks konkurrence evne er udfordret, og så kan man sige, at I som altid har skarpvinklet tingene, men det ændrer ikke på, at vi mister arbejdspladser, og at virksomhederne flytter ud, og det er man nødt til at forholde sig aktivt til. Hvis man ikke vil det som statsminister, som mangler man evnen til at kigge ud i virkeligheden.

Det lader ikke til, at vi kommer det nærmere.

- Nej, det tror jeg ikke, vi gør. Det nye er, at statsministeren åbenbart ikke mener, at konkurrenceevnen er udfordret, slutter Ellen Trane Nørby.

I morgen holder Venstre pressemøde forud for weekendens landsmøde, der finder sted i Herning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.