Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thorning: Jeg er en europæer for mine børn

Vi må blive ved at udvikle Europa for de kommende generationers skyld, sagde statsministeren fredag i Hamborg. Og for at udvikle, skal vi »gøre tingene klogere« og investere i uddannelse.

Helle Thorning-Schmidt var i Hamborg fredag aften og holdt som æresgæst tale under den traditionsrige Matthiae-Mahl festmiddag.
Helle Thorning-Schmidt var i Hamborg fredag aften og holdt som æresgæst tale under den traditionsrige Matthiae-Mahl festmiddag.

Selv om EU ikke er en fejlfri institution, så har vejen ud af krisen vist, at det samlede Europa er stærkt og nødvendigt for fremtiden.

Det var et af budskaberne, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som æresgæst holdt tale under den traditionsrige Matthiae festmiddag i Hamborg fredag aften.

»Dagens Europa er det bedste, vi nogensinde har kendt til. Resultaterne gennem det sidste halve århundrede skal bevares og udvikles yderligere af hensyn til de kommende generationer. Jeg er en europæer for mine børn. Jeg ved, at i sidste ende afhænger deres frihed, deres sikkerhed og deres muligheder af det Europa, vi bygger,« sagde Thorning i sin tale for de godt 400 gæster.

Kritiske røster spåede, at EU var på vej mod enden, da krisen rasede. Men de blev gjort til skamme, mener statsministeren, for EU er kommet videre. Videre ved, at vi har bevist, at EU kan håndtere seriøse kriser, at parterne har stået sammen og taget ansvar, og at vi ikke er gået på kompromis med vores europæiske værdier, slog Thorning fast i talen.

Og skal vi kunne fortsætte ad den rette vej og skal EU forblive økonomisk stærk, må vi »fortsætte med at udvikle og reformere«, sagde hun.

»Vores udfordring er at blive mere konkurrencedygtige ved at gøre tingene klogere. Det betyder at skabe et stærkt fundament for innovation og research. Vi må give vores virksomheder de rette betingelser for at få de bedste idéer. Og vi skal investere i uddannelse,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Men skal det kunne lade sig gøre, må fodarbejdet laves på nationalt niveau.

»Meget kan gøres på EU-niveau. Meget er blevet gjort. Men realiteten er, at størstedelen af arbejdet skal udføres på nationalt niveau. Der er ingen vej uden om de seriøse nationale reformer for at gøre vores økonomi mere konkurrencedygtig,« lød det fra statsministeren.

Hun konstaterede, at Danmark - til trods for ryet for at være euro-skeptikere - ikke er det.

»Nogle medlemsstater har tendens til at distancere sig fra Europa. Det er ikke tilfældet med min regering. Vi vil blive ved at være så tæt på kernen af EU som muligt. Det er stadig min personlige overbevisning, at det vil være bedre for Danmark at komme af med forbeholdene og slutte sig til euroen,« sagde Thorning og tilføjede, at kun med de nødvendige politiske beslutninger, kan EU komme stærkere ud på den anden side af krisen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.