Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thorning gav skoleelever nej til aktiv dødshjælp

Regeringens ministre svarede mandag på spørgsmål fra folkeskoleelever i Folketingssalen. Emnerne varierede fra aktiv dødshjælp til stemmeret til 16-årige.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Der blev lyttet usædvanligt godt med, da Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), mandag klokken 12.30 forklarede reglerne for Folketingets spørgetid i Folketingssalen. For pladserne i salen var ikke besat af de politikere, der dagligt har deres gang på Christiansborg.

I stedet var pladserne fyldt med 8. og 9. klasse-elever fra Danmark, Grønland og Færøerne, hvis lovforslag er blevet udvalgt til at blive behandlet i Ungdomsparlamentet, der afholdes på Borgen hele mandag.

Efter at have haft lovforslagene igennem udvalgsarbejde var det blevet tid til spørgetid i Folketingssalen, hvor eleverne fik mulighed for at stille spørgsmål til regeringens ministre, herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der var den første minister, som skulle besvare spørgsmål.

Fra talerstolen ville den 14-årige Kirstine Arentoft Kristensen fra Odder ved Aarhus gerne høre statsministerens holdning til aktiv dødshjælp. Sammen med en gruppe skoleelever kæmper den 14-årige elev for et lovforslag, der skal gøre aktiv dødshjælp lovligt.

- Hvad er statsministerens holdning til en eventuelt lovliggørelse af aktiv dødshjælp. Personligt mener vi, at retten til at bestemme over ens eget liv vejer lige så tungt som retten til at bestemme over ens egen død, indledte Kirstine Arentoft Kristensen, inden hun argumenterede for, hvorfor det var en god ide.

Men de gode argumenter til trods var der ikke støtte at hente hos Helle Thorning-Schmidt, der besvarede spørgsmålet fra talerstolen i Folketinget.

- Det er svært ikke at sige andre ting, når man nu står her, lød det indledningsvis fra statsministeren.

- Jeg synes, det er et ret svært og på mange måder kompliceret forslag og spørgsmål, og det er jeg sikker på, at den diskussion, I har haft, også har været, sagde Thorning, inden hun dog måtte tilkendegive, at hun ikke støttede aktiv dødshjælp.

- Det er et forslag, som jeg desværre ikke sådan umiddelbart kan sige ja til, for jeg synes, der er nogle vigtige ting, der skal overvejes i den forbindelse. Det gjorde Etisk Råd også i 2012, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Mere opbakning var der til det næste lovforslag fra eleverne i salen. Her skulle justitsminister Morten Bødskov (S) tage stilling til, om man ikke burde sætte stemmeretten ned til 16 år ved valg til Folketinget fremover.

Fra talerstolen sagde spørgeren, Julie Bjerre Arnold, blandt andet, at »en 16-årig kan sagtens vide lige så meget som en normal 50-årig. Der er ikke den store forskel«.

Morten Bødskov (S) forklarede, at han ikke ville modsætte sig det lovforslag, da det allerede er noget, man sidder og ser på i regeringen.

- Udgangspunktet er, at det er meget positivt, for vi skal have så mange unge som muligt til at engagere sig, lød det fra ministeren.

Siden 1999 har Folketinget afholdt det såkaldte Ungdomsparlament hvert andet år. I år stiller ti ministre, herunder Helle Thorning-Schmidt og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), op til spørgetimen for at give skoleleverne svar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.