Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thorning bakker op om Obamas Afghanistan-plan

I 2014 skal de amerikanske tropper i Afghanistan overdrage ansvaret til afghanerne selv, bebudede præsident Obama i sin tale. Den plan »flugter fint« med Danmarks, siger den danske statsminister.

Præsident Barack Obama hjemkalder halvdelen af USAs tropper fra Afghanistan til næste år, fortalte han i sin tale til nationen i nat dansk tid. De resterende soldater skal fortrinsvis hjælpe afghanerne med selv at stå for sikkerheden, og den plan møder opbakning hos den danske statsminister.

»Den amerikanske tilgang flugter meget fint med den nye danske Afghanistanplan og med de rammer for den internationale militære indsats, som vi aftalte på Nato-topmødet i maj sidste år. Opgaven i de kommende to år er at gøre de afghanske sikkerhedsstyrker og myndigheder i stand til selv at tage ansvaret for sikkerhed og udvikling i Afghanistan,« udtaler Helle Thorning-Schmidt (S) i en pressemeddelelse.

For to uger siden præsenterede regeringen den danske plan for det militære engagement i landet, og her lyder det, at de danske styrker skal »fortsætte skiftet fra kamp- og partnerrolle til en trænings-, rådgivnings- og støtterolle frem mod udgangen af 2014, hvor afghanerne selv overtager det fulde sikkerhedsansvar for hele landet«.

Det danske bidrag til de afghanske sikkerhedsstyrker vil stige til 100 millioner kroner årligt fra 2015 til 2017. Samtidig har Danmark forpligtet sig til fra 2013 at øge den danske bistand til Afghanistan til i gennemsnit 530 millioner kroner om året frem til og med 2017.

»Jeg talte i går eftermiddags med vicepræsident Biden, der orienterede om de amerikanske planer og takkede for den store danske indsats i Afghanistan. I samtalen takkede jeg for det amerikanske lederskab i Afghanistan,« udtaler Helle Thorning-Schmidt.

Når USA til næste år halverer antallet af soldater i Afghanistan, vil der være 34.000 tilbage, og tilbagetrækningen vil fortsætte, understregede præsident Obama i sin tale i Kongressen.

»Og i slutningen af næste år vil vores krig i Afghanistan være overstået. Efter 2014 vil USAs engagement for et forenet og selvstændigt Afghanistan bestå, men karakteren i vores engagement vil ændre sig. Vi forhandler en aftale med den afghanske regering, som fokuserer på to missioner: Træning og udstyring af de afghanske styrker, så landet ikke igen glider ud i kaos,« sagde præsidenten og tilføjede, at »resterne af al-Qaeda« fortsat vil blive forfulgt.

Herhjemme står alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten bag indsatsen i Afghanistan, der har varet i 12 år.

Web-tv: Obama opfordrer splittet kongres til at skabe arbejdspladser

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.