Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thorning: Bådflygtninge er Afrikas ansvar

Hovedansvaret for de mange mennesker, der flygter i faldefærdige både, ligger hos de afrikanske lande, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt, der ønsker en større indsats i nærområderne.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

De afrikanske lande er ikke gode nok til at passe på deres egne borgere, som hopper på faldefærdige både med retning mod det forjættede Europa på den anden side af Middelhavet.

Det er ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) problemstillingen omkring den voksende strøm af bådflygtninge, og derfor må EU gå i dialog med den Afrikanske Union, AU, for at forbedre forholdene.

»Vi skal skabe nogle aftaler med de afrikanske lande. Hovedansvaret for, at så mange mennesker flygter, er, at de afrikanske lande ikke yder tilstrækkelig beskyttelse til deres egne borgere,« siger statsministeren, inden hun torsdag rejser til Bruxelles for at deltage i et EU-topmøde om netop situationen med de mange bådflygtninge, der kommer til Sydeuropa.

Her vil Danmark meddele, at vi er klar til at hjælpe med nogle praktiske ting på landjorden i Italien og Grækenland, og at vi vil øge bidraget til Triton-operationen, der overvåger grænserne på havet.

Men Danmark kommer ikke til at deltage i en solidarisk fordeling af bådflygtningene i EU, understreger Thorning.

»Vi er uden for den fælles asylpolitik, og vi kommer ikke til at bidrage til en anderledes fordeling. I øvrigt tror jeg ikke, at appetitten på det er så stor. Det betyder, at nogle lande skal tage langt flere flygtninge, end de tager i dag. Men Danmark kommer ikke under nogen omstændigheder til at bidrage til det,« siger statsministeren.

I stedet vil hun opfordre sine kollegaer i de andre EU-lande til at følge Danmarks eksempel og øge udviklingsbistanden.

»Jeg vil opfordre mine kollegaer til at deres lande også kommer op på 0,7 procent af BNP til udviklingsbistand. Så kunne vi fællesskab gøre langt mere i nærområderne,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Ellers er det en høj prioritet, at der skal sættes hårdt ind over for menneskesmuglerne.

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at fange menneskesmuglerne og stille dem til regnskab for deres forbrydelser. Og kan det lykkes at ødelægge deres transportmidler, altså bådene, så skal vi også støtte det. Også selv om Danmark ikke kan deltage på grund af vores forbehold i EU,« siger Thorning.

Stats- og regeringscheferne skal mødes klokken 15 i Bruxelles.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.