Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thomas Larsen: Thornings nytårstale vil skuffe vælgerne

Nytårstalen er en kærkommen lejlighed for statsminister Helle Thorning-Schmidt til at ændre på tillidskrisen mellem regeringen og vælgerne, men det sker næppe, vurderer flere politiske kommentatorer.

Berlingskes kommentator Thomas Larsen mener ikke, at statsminister Helle Thorning-Schmidts tale vil gøre hverken hendes vælgere eller fagbevægelsen gladere. Arkivfoto fra statsministerens nytårstale 1. januar 2012.
Berlingskes kommentator Thomas Larsen mener ikke, at statsminister Helle Thorning-Schmidts tale vil gøre hverken hendes vælgere eller fagbevægelsen gladere. Arkivfoto fra statsministerens nytårstale 1. januar 2012.

Løkkes afskaffelse af efterlønnen, Foghs opgør med eksperter eller Schlüters mission om at give danskerne håbet tilbage. Flere statsministre har tidligere grebet chancen for at sætte en politisk dagsorden i den bedste sendetid nytårsdag, og nu er det igen Helle Thorning-Schmidts (S) tur. Men det bliver 15 svære minutter for statsministeren, mener flere politiske kommentatorer.

- Alle ved, at Socialdemokraterne og regeringen som helhed er meget trængt og ude af takt med meget store dele af vælgerbefolkningen, og derfor skal Helle Thorning-Schmidt forsøge at få skabt stærkere relationer til vælgerne. Men hun står over for en ekstremt svær opgave i 2013, og det kan nytårstalen ikke ændre ved, siger Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske.

- Kendsgerningen er, at regeringen er på vej ind i et meget kraftigt stormvejr i foråret, hvor man skal reformere SU og kontanthjælpen samt sandsynligvis tage et slagsmål med lærerne, fordi folkeskolen skal indrettes på en anden måde. Hun har ingen populære tiltag i ærmet, som vælgerne kan falde i svime over, tilføjer Thomas Larsen.

Jesper Termansen, politisk redaktør på Radio24Syv, vurderer, at statsministeren vil fokusere på de initiativer, som regeringen har taget for at øge beskæftigelsen og forbedre økonomien. Men det handler i lige så høj grad for Helle Thorning-Schmidt om at forbedre et image som en fraværende leder uden en egentlig kurs, lyder det.

- Prognoser har gang på gang udskudt det forår, der skulle have været kommet i dansk økonomi, så statsministeren skal på en og samme tid formå at fastholde den stramme økonomiske kurs samtidig med, at hun med sit personlige udtryk skal kunne overbevise danskerne om, at hun er den rette til at få styr på det uden at love for meget, siger Termansen.

- Der er ikke plads til krumspring, når man skal navigere i noget, der kan betegnes som en økonomisk isvinter, tilføjer han.

Også Troels Mylenberg, politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis, vurderer, at dette års nytårstale vil komme til at omhandle økonomi og ikke mindst beskæftigelse. Og talen er vigtig, hvis Helle Thorning-Schmidt skal genvinde noget af den tillid, hun har mistet i 2012.

- Det er en af de få gange om året, hvor statsministeren har befolkningens udelte opmærksomhed, og det er tidligere blevet udnyttet af statsministre. Senest i 2010, hvor Lars Løkke Rasmussen tog et opgør med efterlønnen. Og for Helle Thorning-Schmidt handler det om, at hun skal sætte lidt flere ord på, hvad hendes projekt egentlig går ud på. Hun lever jo i den paradoksale situation, at økonomer roser regeringens kurs over en bred kam, mens vælgerkorpset har meget svært ved at se sig selv som en del af projektet, siger Troels Mylenberg.

- Nytårstalen er en stor mulighed for en statsminister, men den kan også virke skræmmende, hvis man ikke evner at forløse den, tilføjer han.

Thomas Larsen forventer ikke, at det sker. Vilkårene er for svære.

- Hun vil nok snarere skuffe sine vælgere og fagbevægelsen yderligere, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.