Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thomas Larsen: SU-reform er »eklatant løftebrud«

SU-reform er nyt løftebrud, der slår skår i forholdet mellem regeringen og dens vælgere. Således går regeringen en hård tid i møde, lyder det fra Berlingskes politiske kommentator.

SU-debat: Uddannelsesminister Morten Østergaard deltog mandag eftermiddag i en paneldebat med studerende på Aarhus Universitet om det danske SU-system. Her ses ministeren ved ankomsten til Stakladen hvor mødet blev afholdt.
SU-debat: Uddannelsesminister Morten Østergaard deltog mandag eftermiddag i en paneldebat med studerende på Aarhus Universitet om det danske SU-system. Her ses ministeren ved ankomsten til Stakladen hvor mødet blev afholdt.

SU-reformen, der senere tirsdag bliver fremlagt, er uanset forskellige indpakninger en sparereform. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Der er igen tale om et eklatant løftebrud. Det bliver svært for regeringen at få forklaret det over for dens vælgere,« siger han.

SU-reformen skal frigøre to milliarder kroner, der ventes at blive brugt til en konkurrence- eller jobpakke. En pakke, der skal styrke dansk erhvervslivs evne til at konkurrere og dermed komme arbejdsløse danskere til gode.

»Selv om regeringen vil argumentere anderledes, er det i første omgang en spareøvelse. Dem kommer der flere af, og der er parlamentarisk set en god mulighed for at lave de her reformer. Men nu skal deres vælgere sluge sådan et løftebrud igen. Regeringen risikerer at komme ud i et gevaldigt stormvejr,« siger Thomas Larsen, der forklarer, at Venstre har bebudet, at partiet står klar til at hjælpe regeringen igennem ikke bare med SU-reformen, men også reformer af kontanthjælp og førtidspension.

Alligevel ventes regeringens udspil at kunne skabe nogen splittelse i forligskredsen omkring SU-området, hvor Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) tidligere har meldt ud, at partiet ikke agter at støtte en forringelse af SUen.

Thomas Larsen er dog sikker på, at Dansk Folkeparti trods partiets »særlige position« vil stå bag reformen i dens endelige form.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at Dansk Folkeparti skulle blokere for reformen. Med tanke på at mange af forårets reformer puljes i en stor pakke, bliver den helt afgørende forhandlingspartner Venstre,« vurderer han.

Reformen, som indtil videre er blevet fremlagt og forsvaret af den radikale uddannelsesminister, Morten Østergaard (R), bliver de Radikales første større løftebrud, vurderer Thomas Larsen, der mener, at ministeren har taget det med oprejst pande. Blandt andet da han mandag mødte de studerende på Aarhus Universitet, hvor han ikke høstede mange klapsalver.

»Han har meldt det ud fra starten, altså gjort det klart, at der var tale om et holdningsskift. Men et løftebrud, er et løftebrud, er et løftebrud,« siger Thomas Larsen.

Indtil videre er det kommet frem, at det sjette SU-år, ofte kaldt fjumreåret, fjernes, mens at der også bliver en ændring i, hvordan SU-taksterne reguleres. Det lader også til, at SUen for hjemmeboende forringes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.