Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thomas Larsen: Stærkt konservativt bagland presser svag partitop

De stærke, konservative kommunalpolitikere presser de historisk svagt stillede landspolitikere, når de lufter, at partiet ikke nødvendigvis skal være med i en ny regering, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

De Konservatives formand Lars Barfoed siger til DR Nyheder - oven på Berlingskes historie søndag 5. januar 2013 - at partiet ikke skal i regering med den nuværende størrelse. Dermed er Lars Barfoed enig med K-borgmestre samt den konservative næstformand Michael Ziegler og andre medlemmer af den konservative top. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2014)
De Konservatives formand Lars Barfoed siger til DR Nyheder - oven på Berlingskes historie søndag 5. januar 2013 - at partiet ikke skal i regering med den nuværende størrelse. Dermed er Lars Barfoed enig med K-borgmestre samt den konservative næstformand Michael Ziegler og andre medlemmer af den konservative top. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2014)

Efter flotte resultater til flere konservative politikere og borgmestre ved kommunalvalget i november er der overskud til også at gå landsledelsen på klingen med krav.

Sådan lyder det fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, på baggrund af kontroversielle udtalelser fra blandt andre Michael Ziegler, næstformand i Det Konservative Folkeparti og genvalgt borgmester i Høje-Taastrup, og Rasmus Jarlov, formand for Københavns Borgerrepræsentation. De to konservative politikere mener ikke, at de Konservative skal gå med i en ny regering med partiets nuværende, lille politiske størrelse.

»Det er selvfølgelig et udtryk for, at flere har præsteret et stærkt valg ved kommunalvalget. De har fået selvtillid, autoritet og en pondus til at blande sig i partipolitikken inde på Christiansborg, hvor det ikke går særlig godt,« siger Thomas Larsen.

Men årsagen skal også findes i den skepsis, der er udbredt blandt de Konservative på grund af de historisk dårlige meningsmålinger, der sender partiet ned på 4,7 procent af stemmerne i en Gallup-måling fra december.

»Der er flere af de lokale, stærke konservative, der er meget bange for, hvordan det vil gå partiet ved næste valg. Flere frygter, at partitoppen vil prøve at komme ind i en borgerlig regering - de frygter, at partiet vil blive for svag i en regering, fordi man vil være for lille til at konkurrere med storebror, Venstre,« siger Thomas Larsen.

Han kan godt forstå argumentet med at stå uden for en regering, da det ikke begrænser en markant politisk profil. Men det er stadig ikke det bedste af de to alternativer.

»Jeg mener ikke, at argumentet holder helt. For hvis man er i regering, så har man en større synlighed med en serveret og kan komme med politiske udspil og initiativer, der trækker overskrifter,« siger han.

De konservatives leder, Lars Barfoed (K), siger selv på baggrund af baglandets udtalelser, at han først vil tage stilling til en eventuel deltagelse i en regering, efter valgets stemmer er talt op.

Thomas Larsen giver også Barfoed ret i, at tiden endnu er for umoden til at bestemme, hvad der vil være det bedste for partiet.

»Til syvende og sidst vil det være partitoppen med Lars Barfoed i spidsen, der træffer den endelige afgørelse. Men det siger sig selv, at hvis der breder sig en stemning i baglandet og blandt toneangivende konservative borgmestre og i vælgerforeningerne, så bliver det svært for Barfoed at sidde det overhørigt,« siger Thomas Larsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.