Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thomas Larsen: Pertou Mach kan ikke redde SF ud af krisen

Den markante Trine Pertou Machs indtog på Christiansborg styrker muligvis SFs venstrefløj, men får ingen reel betydning, vurderer politisk kommentator Thomas Larsen.

ARKIVFOTO: Trine Pertou Mach afløser Søvndal i Folketinget, men kommer ikke til at redde SF ud af partiets vælgerkrise, spår Thomas Larsen.
ARKIVFOTO: Trine Pertou Mach afløser Søvndal i Folketinget, men kommer ikke til at redde SF ud af partiets vælgerkrise, spår Thomas Larsen.

Det kommer ikke til at betyde noget for SFs kurs, at Trine Pertou Mach (SF) overtager daværende SF-formand Villy Søvndals plads i Folketinget, selv om det sammen med rokaden af ordførerposter i partiet styrker partiets venstrefløj. Sådan lyder analysen fra Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator. Han peger på, at det altafgørende bliver SF-formand Annette Vilhelmsens (SF) lederskab.

»Rokaden har ikke særlig stor betydning. Selv om venstrefløjen i SF givetvis bliver styrket af Trine Pertou Machs ankomst og til dels af rokaden af ordførerposter, så er det jo ikke sådan, at fløjen vil komme til at diktere partiets politik fremover. Faktisk tror jeg ikke, at de får held til at påvirke politikken ret meget,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Som de seneste år også har vist, så er det de folk, der sidder på ministertaburetterne, der til syvende og sidst bestemmer. Desuden skal SF jo i sidste ende følge den linje, som Margrethe Vestager (R) og Helle Thorning-Schmidt (S) lægger.«

På den interne venstrefløj er håbet, at Trine Pertou Mach, som har været stor kritiker af tidligere SF-leder Villy Søvndal og af regeringen, kan presse på for »røde aftryk« på regeringspolitikken. Hun skal være ny skatteordfører og forskningsordfører.

På samme fløj er Özlem Cekic (SF), som bliver ny kulturordfører og i forvejen har flere poster, samt politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF), der beholder sin finansordførerpost.

»Man kunne argumentere for, at de politikere, der tilhører partiets venstrefløj, nu bedre kan række ud efter nogle af de tabte SF-vælgere, men jeg tror faktisk ikke, at deres stemme kommer til at lyde særlig højt. Det altafgørende er, at Annette Vilhelmsen kommer fri af den dybe krise, hun befinder sig i. Ellers forudser jeg, at SF vil forblive i den nuværende vælger- og tillidskrise,« siger Thomas Larsen.

Han understreger, at man i SF-toppen har den holdning, at SF skal forblive i regering, og at både Annette Vilhelmsen og udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) vil kæmpe til sidste blodsdråbe for at fastholde pladsen i regeringen.

»Det ville være et historisk nederlag for ledelsen i partiet, hvis man blive tvunget til at træde ud, fordi man mener, at man har investeret så meget i at være med i regeringen,« siger kommentatoren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.