Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thomas Larsen: Nødvendig fyring af Möger

Det er klogt og nødvendigt, at Annette Vilhelmsen giver Thor Möger silkesnoren. Dermed signalerer hun den fornyelse, som SF’s bagland sukker efter, siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Thor M¨gers Facebookprofil, hvor han mandag 15. oktober bekræftede, at den nye SF-leder, Annette Vilhelmsen, har fyret ham.
Thor M¨gers Facebookprofil, hvor han mandag 15. oktober bekræftede, at den nye SF-leder, Annette Vilhelmsen, har fyret ham.

- Det har sin egen grumme logik, at Thor Möger får en brutal exit fra dansk politik. Möger blev voldsomt promoveret af Villy Søvndal og løftet til tops på rekordtid, men han har skaffet sig så mange fjender og ageret så barskt over for sine modstandere, at han var dømt til at ryge ud ved et formandsskifte.

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes kommentator, Thomas Larsen, efter at den kontroversielle skatteminister har meddelt på sin Facebook-profil, at han er blevet fyret af Annette Vilhelmsen.

- Med afskedigelsen af Möger rydder Annette Vilhelmsen den mest kontroversielle og upopulære SF-minister af vejen. Retfærdigt eller ej – så har Möger i mange SF’eres øjne stået for den opportunisme og topstyring, som de har afskyet, og som også var årsagen til, at Annette Vilhelmsen for få dage siden vandt en så overbevisende sejr som ny formand, siger Thomas Larsen.

Thomas Larsen peger på, at nederlaget forleden ikke blot var Astrids Krags, men i høj grad også var en syngende lussing til Villy Søvndal og Thor Möger, som i rystende omfang har været ude af samklang med SF’s bagland.

- Det er klart, at tilhængerne af Möger vil reagere med vrede og fortrydelse. De vil sige, at han har en stor del af æren for at have gjort SF regeringsdueligt, ligesom de vil fremhæve, at han været det centrale omdrejningspunkt for SF i regeringssamarbejdet med S og SF. Det er også rigtigt. Men Möger bærer i høj grad også en stor del af ansvaret for partiets monumentale nedtur, siger Thomas Larsen.

Berlingskes kommentator peger på, at Möger – under Søvndals beskyttende vinger – har ført sig unødigt brutalt frem overfor kritiske partifæller, ligesom han på afgørende strækninger har fejlet både som strateg og politisk håndværker.

Möger var stærkt involveret i det kaotiske forløb omkring betalingsringen, ligesom han begik store fejl ved indgåelsen af skattereformen. Kort efter forliget lod han forstå, at han ville have foretrukket en aftale med Enhedslisten. Dermed gjorde han det kropumuligt for S og R at forsvare aftalen – og forstærkede krisen for regeringen.

Thomas Larsen peger på, at Möger også fik skrevet debatindlæg, hvor han i for høj grad udpegede de fag- og vælgergrupper, som efter hans mening ikke hørte til i SF.

- I flere sammenhænge har Möger handlet kortsigtet og umodent – og det er dybest set grunden til, at han nu ryger ud i mørket. I virkeligheden er det en trist exit, for han er et kvikt hoved og et politisk talent. Havde Villy Søvndal været en bedre leder, havde han evnet at udvikle talentet under mere ordnede former – og så havde Möger fået et længere liv i politik.

Når Søvndal selv får lov til at fortsætte som udenrigsminister, skyldes det ikke, at den nye ledelse med Annette Vilhelmsen og Holger K. Nielsen i spidsen har stor veneration for den tidligere formand.

- Søvndal kun får lov til at fortsætte, fordi det ganske enkelt vil se for grimt ud at fyre en formand, som lige har trukket sig, og som stadig øver en vis tiltrækningskraft på dele af SF’s bagland.

Facebook: Er fyringen af Möger en fordel eller ulempe for SF? Del din mening.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.