Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thomas Larsen: Hverken regeringen eller Ø har råd til at skrotte finanslov

Bliver regeringspartierne og Enhedslisten ikke enige om en finanslov, spiller begge parter fallit. Derfor mener politisk kommentator Thomas Larsen, at de trods alt bliver enige.

Bjarne Corydon og Margrethe Vestager efter finanslovsforhandlingerne i Finansministeriet mandag 25. november 2013.
Bjarne Corydon og Margrethe Vestager efter finanslovsforhandlingerne i Finansministeriet mandag 25. november 2013.

Det lader til, at regeringen og Enhedslisten fortsat er langt fra at være enige om en aftale for Finansloven for 2014. Støttepartiet holder stædigt fast i retskravet om bad til ældre minimum to gange om ugen, mens finansministeren og den øvrige regering ikke vil gøre det til lov. Alligevel mener Berlingske politiske kommentator, at parterne ender med at underskrive en aftale.

»Ingen af parterne har råd til at lade det falde på gulvet. Et sammenbrud vil være en falliterklæring, og derfor kommer det ikke til at ske. Det vil være et gigantisk nederlag for regeringen, som så vil vise, at man har forregnet sig, at man har satset forkert gennem hele forløbet ved at forhandle med Enhedslisten og ikke de borgerlige partier. Regeringen vil stå helt afklædt tilbage,« siger Thomas Larsen.

»Omvendt vil det også være en falliterklæring for Enhedslisten, hvis partiet endnu en gang må forlade Finansministeriet uden at have opnået et eneste resultat og må overlade scenen til de borgerlige,« slår den politiske kommentator fast.

Mandag gik regeringstoppen offentligt ud og lagde sit tilbud til Enhedslisten frem på et doorstep-pressemøde. Ifølge Thomas Larsen skete det for at lægge »maksimalt pres« på støttepartiet og for at »udstille, hvor meget Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) og co. i givet fald ville sige nej til«. Og at regeringen benytter sig af et så usædvanligt træk, viser tydeligt problemerne mellem parterne, mener han.

»Der er en dyb, principiel uenighed om, hvor langt man kan udstrække garantier til bestemte borgere - i dette tilfælde de ældre - og derfor bliver der kæmpet om hver eneste komma i aftaleteksten,« forklarer Berlingske politiske kommentator og fortsætter:

»Samtidig er tilliden notorisk lille mellem parterne, og det skyldes, at man har været igennem en række forhandlingsforløb, som ikke er gået godt. Det har slået store skår af den indbyrdes tillid, der bør være mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag,« siger han og understreger, at vi ser slutspillet, hvor der kæmpes om de sidste lunser.

Hvorvidt det ender med, at Enhedslisten får retskravet igennem, vil Thomas Larsen dog ikke udtale sig om.

»Jeg tør ikke sige, hvordan den præcise udformning af det her kompromis kommer til at se ud. Det er noget af det, som embedsmændene skal være meget kreative omkring, så ingen af parterne taber for meget ansigt,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.