Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thomas Larsen: Enhedslisten redder Elbæk

Enhedslisten rister kulturminister Uffe Elbæk, men hvis partiet vælger at gå hele vejen og vælte ham, vil det være en direkte krigserklæring mod regeringen, mener politisk kommentator Thomas Larsen.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) beskyldes af oppositionen for at give vennetjenester til Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor ministeren tidligere har siddet i bestyrelsen, og hvor hans mand har været ansat siden maj.
Kulturminister Uffe Elbæk (R) beskyldes af oppositionen for at give vennetjenester til Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor ministeren tidligere har siddet i bestyrelsen, og hvor hans mand har været ansat siden maj.

Tirsdag skal kulturminister Uffe Elbæk (R) forsvare sig mod anklager om overforbrug og nepotisme i et samråd indkaldt af Enhedslisten. Regeringens støtteparti har mandag krævet alle sagsakter i sagen udleveret, og man forsømmer tilsyneladende ingen chance for at riste kulturministeren.

Men det bliver ved risteriet, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der tvivler på, at støttepartiet vil turde at vælte kulturministeren.

- Enhedslisten har flere gange følt sig ydmyget af regeringen, så dette er en kærkommen lejlighed til at vise regeringen, at den er afhængig af partiets støtte. Men efter at statsministeren har godtaget Elbæks undskyldning, vil det være en direkte krigserklæring fra Enhedslisten, hvis partiet vælger at trække stikket, siger Thomas Larsen.

Han påpeger, at der ikke eksisterer en højere retfærdighed, når det handler om ministres evne til at overleve skandaler.

- Ministre er blevet fyret for mindre, mens andre har overlevet større skandaler end denne. Det er et spørgsmål om at samle mandater, og man kan filosofere over, hvorvidt Enhedslisten ville have holdt hånden over Uffe Elbæk, hvis han var minister i en borgerlig regering. Jeg tvivler, siger Thomas Larsen.

Hans kommentator-kollega fra BT, Lotte Hansen, forventer også, at kulturministeren vil overleve kritikken. Men hans position vil være alvorligt svækket, vurderer hun.

- Elbæk har i forvejen været meget i modvind i Kulturdanmark, og denne sag gør hans handlemuligheder endnu mere indskrænkede. Der vil være en generel mistillid til ham fremover, selv om han klarer frisag, siger Lotte Hansen til BT.

Hun undrer sig over, at Kulturministeriets embedsfolk har ladet sagen komme så vidt.

- Vennetjenester er ikke usædvanlige, når der kommer en ny regering til, men den her sag er så speciel, at embedsværket burde have grebet fat i ministeren og sagt, at tingene skal gå efter bogen, siger Lotte Hansen.

Det er især cirkusskolen AFUKs ansættelse af ministerens ægtefælle uden jobopslag, der gør sagen problematisk, mener BTs kommentator.

- Det burde have fået alarmklokkerne til at ringe i Kulturministeriet. Man burde have gennemført en normal ansættelsesproces, for man kan ikke komme bagefter og sige, at ministerens mand var den bedst kvalificerede, når procedurerne ikke er overholdt, siger hun.

Nepotisme-mistanken drejer sig om, at kulturministeriet har brugt 180.000 kr. på repræsentationsmiddage og underholdning på uddannelsesstedet, Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor ministeren tidligere har været bestyrelsesmedlem. Samtidig er det kommet frem, at ministerens mand i maj blev ansat som sekretær på skolen, uden at stillingen var slået op. Tidligere har ministeren fået kritik, fordi AFUK som det eneste nye initiativ på kulturområdet fik en bevilling på 6 millioner kroner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.