Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tesfaye-exit udløser opgør om SF-kurs

SF fik i går aftes ny næstformand. Mattias Tesfaye forlader SF-ledelsen i protest mod partiets kurs med Annette Vilhelmsen som formand. Nu vil han være murer.

SF får ny næstformand efter Mattias Tesfaye har trukket sig fra posten. Næstformand Mette Touborg præsenterer hendes nye mednæstformand Peter Westermann.
SF får ny næstformand efter Mattias Tesfaye har trukket sig fra posten. Næstformand Mette Touborg præsenterer hendes nye mednæstformand Peter Westermann.

Mattias Tesfayes afgang fra topledelsen i SF udløser et opgør om partiets politiske retning med Annette Vilhelmsen som formand.

Tesfaye forlader næstformandsposten i partiet, fordi han ikke længere mener, at SF er et parti for de brede lønmodtager-grupper, men er på vej tilbage til en rolle som i 1990erne, hvor fokus mere var på nicheprægede områder som miljø og ulandsbistand.

Annette Vilhelmsen afviste i går, at SF skulle være på vej i en ny retning, men flere medlemmer af partiets magtfulde landsledelse erklærer sig nu enig med Mattias Tesfaye.

»Jeg mener, at han har ret i, at kursen i partiet er blevet ændret. Den nye kurs er ikke så veldefineret endnu, men det var væsentligere for os at få magten end at gå rundt og sige alle de rigtige ting fra SFs principprogram,« siger Kasper Bjerring, som var en af Villy Søvndals stærkeste allierede i landsledelsen.

Kasper Bjerring henviser til de netop overståede finanslovsforhandlinger som et eksempel på, hvordan kursen er ændret.

»Der lægger de meget vægt på, at SFs aftryk på finansloven var det grønne. Det er en meget bestemt niche at vælge. For den gamle ledelse var det afgørende ikke at sætte en finger ned og sige, at lige der fik vi gennemført en mærkesag. Det afgørende var, at vi prægede den overordnede ramme i samfundet i en mere socialistisk retning, end hvis vi ikke havde været med. Det er to helt forskellige strategier,« siger Kasper Bjerring.

SFs magtfulde landsledelse mødtes sent torsdag eftermiddag for at vælge ny næstformand. De fleste medlemmer var tavse om Mattias Tesfayes afskedssalut, men Poul Overlund Sørensen, der støttede Annette Vilhelmsen under formandsopgøret ville gerne tale med pressen.

»Jeg kan godt nikke genkendende til noget af det, Mattias Tesfaye har fat i. Jeg var en af dem, der ikke var så glad for, at man kiggede meget snævert på en enkelt gruppe som lønmodtagerne. Annette Vilhelmsen vil både være noget for dem på arbejdsmarkedet og dem udenfor,« siger Poul Overlund Sørensen.

27-årig ny næstformand

SFs nye næstformand er den 27-årige Peter Westermann, som rådgav Annette Vilhelmsen under formandsopgøret og flere gange har været på kollisionskurs med Villy Søvndals linje for partiet. Peter Westermann har stillet forslag om højere boligskat, oprettelsen af en statsbank og et stop for topskattelettelser. Alt sammen til stor frustration for den tidligere ledelse. Ifølge landsledelsemedlem Kasper Bjerring passer han bedre ind i partiet i dag.

»Den nye ledelse må vise, hvilken vej partiet skal gå. Det er det, de gør ved at vælge Peter,« siger han.

Under formandsopgøret forklarede Annette Vilhelmsen, at hun ville »en anden linje end den vi har været præsenteret for det sidste år,« men svarede undervejs uklart på, hvad den nye linje konkret bestod i. Bagefter ændrede hun forklaring og sagde, at der ikke var ændringer på vej i SFs linje.

Torsdag aften afviste hun Mattias Tesfayes udlægning, men ville ikke gå nærmere ind i diskussionen. SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, afviser dog helt Tesfayes synspunkt om, at der er en ny kurs i SF.

»SF er et bredt lønmodtagerparti. Vi er et indflydelsesparti, der går efter at få del i magten. Og vi er ikke et nicheparti, men bruger flest kræfter på de store samfundsdagsordner, der betyder noget for folk flest,« siger han.

Mattias Tesfaye var i går ikke meget for at gå i detaljer med uenighederne om linjen i SF, som i første omgang blev leveret via Facebook. Berlingske mødte ham på Christiansborg, hvor han forklarede forskellen mellem ham selv og Annette Vilhelmsen således:

»Jeg har et ønske om igen at trække nogle lønmodtagervælgere hjem fra Venstre, som vi gjorde med skatteaftalen. Der fornemmer jeg ikke den samme gejst,« forklarer han.

Føler du, at SF vil tilbage til det gamle fokus fra 1990erne, hvor SF ikke var så fokuseret på den brede dagsorden, men mere på det grønne, ulandsbistanden og andre nicheområder?

»Ja, det er meget præcist beskrevet.«

Mattias Tesfaye har en baggrund som murersvend og faglig aktiv i byggefagene. Han er fortsat medlem af SF, men forlader nu Christiansborgs bonede gulve helt, fordi han ikke er valgt til Folketinget.

»Nu tager jeg mig et par fridage, og så vil jeg være murer igen,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.