Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Telemedicin skal afhjælpe lægemangel i provinsen

Telemedicin breder sig hastigt og skal nu også bruges til at løse problemet med stigende lægemangel.

Telemedicin kan både hjælpe borgerne i tyndt befolkede områder til fleksibel lægehjælp og sikre, at områderne overhovedet kan få lægebetjening. Det siger formand for Region Nordjylland og for regionernes sundhedsudvalg Ulla Astman (S). Free/Pressefoto Region Nordjylland.
Telemedicin kan både hjælpe borgerne i tyndt befolkede områder til fleksibel lægehjælp og sikre, at områderne overhovedet kan få lægebetjening. Det siger formand for Region Nordjylland og for regionernes sundhedsudvalg Ulla Astman (S). Free/Pressefoto Region Nordjylland.

Aarhus. Landets første videotransitlæge ser snart dagens lys, når Mors i Nordvestjylland skal dækkes af en praktiserende læge, der til daglig bor og arbejder på Fyn.

I et forsøg på at løse det stigende problem med at tiltrække læger især til tyndt befolkede områder har Region Nordjylland kastet sig over en helt ny udgave af telemedicin.

Det gør det muligt for læge Katja Munch at dele sit arbejde mellem Odense og Mors. Her vil hun tilse patienterne noget af tiden via videokonsultation og så kun tilbringe nogle dage hver uge på klinikken i Øster Jølby på Mors.

- Vi ser store perspektiver i det, siger Ulla Astman (S). Hun er formand for Region Nordjylland og for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, som torsdag holder generalforsamling i Aarhus.

- Det sikrer patienterne god lægehjælp og samtidig læger til de områder af landet, hvor det kniber, fordi de her får mere fleksible arbejdsmuligheder. Her betyder det en praktiserende læge på Mors, som vi ellers ikke ville have fået.

Manglen på praktiserende læger er generelt voksende især på grund af alder.

Men Region Nordjylland er suverænt det sted i landet med størst mangel på klassiske familielæger.

Derfor vil regionen rulle videre med samme brug af telemedicin på de øvrige regionsklinikker. Næste skridt bliver Læsø.

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, mener ikke, det er et godt tilbud, men en ren nødløsning.

- Det er jo kun en snæver type lægekontakter, man kan have på forsvarlig vis via telemedicin. Det kan aldrig erstatte det personlige møde mellem læge og patient. Der er jo også tidligere set telemedicinske projekter med øget dødelighed.

Han mener, at lægemanglen skal løses på en anden måde.

- Men jeg afviser slet ikke telemedicin. Som når Nordjylland har lavet et andet stort, velundersøgt telemedicinprojekt til en udvalgt gruppe svære KOL-patienter. Telemedicin til kroniske syge i stabile forløb kan sagtens være en god løsning, siger lægernes formand.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.