Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tage og Fritz er et særsyn i byrådssalen

Der er få ældre i kommunalbestyrelserne. - Det irriterer de unge, at jeg stiller op, siger 86-årig kandidat.

Tage Kiltang Bartholin er 86 år. Han stiller op i Assens for DF. Han blev medlem af en kommunalbestyrelse for første gang i 1966. Billedet er kun til redaktionel anvendelse. Billedet kommer fra en ekstern kilde og distribueres som service til nyhedsabonnenter hos Scanpix**. (Foto: Assens Kommune/Scanpix 2017) Scanpix/Assens Kommune
Tage Kiltang Bartholin er 86 år. Han stiller op i Assens for DF. Han blev medlem af en kommunalbestyrelse for første gang i 1966. Billedet er kun til redaktionel anvendelse. Billedet kommer fra en ekstern kilde og distribueres som service til nyhedsabonnenter hos Scanpix**. (Foto: Assens Kommune/Scanpix 2017) Scanpix/Assens Kommune

København. Ældre vælgere har svært ved at finde jævnaldrende at spejle sig i. For i kommunalbestyrelserne er der langt mellem medlemmer, der er fyldt 70 år, og endnu længere mellem dem, der er fyldt 80.

Kun 2,7 procent af de valgte ved kommunalvalget i 2013 var 70 år eller derover.

- Vi taler meget om, at der mangler unge og kvinder i kommunalpolitik, men faktisk er det de ældre, der er de mest underrepræsenterede, siger valgforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

Og det er ærgerligt, for ældre har en viden, som med en voksende ældrebefolkning er værdifuld for kommunerne. Alene siden valget i 2013 er der kommet 220.000 flere folkepensionister.

- De ældre ved noget, som andre ikke ved, og dermed kan de være med til at sikre bedre beslutninger om for eksempel ældrepleje og sundhed, siger Roger Buch.

Og det er med det formål, at Fritz Reuther på 87 år stiller op for Venstre i Hørsholm. Det er med valgsloganet "Ældre skærer tænder uden varme hænder".

- Der mangler nogen i kommunalbestyrelsen, der kan varetage ældres interesser. Mange er mest optaget af sig selv eller deres børn. Først når de oplever, at deres forældre kommer på plejehjem, ser de, hvor meget der er skåret i velfærden, siger Fritz Reuther.

Med mange ældre i kommunen spår han sig selv gode chancer for at blive valgt.

- Hver tredje, der afgiver sin stemme i kommunen, er fyldt 65 år. Derfor tror jeg, at jeg får en kæmpe opbakning.

Ingen kender den præcise forklaring på fraværet af ældre, men det spiller ifølge Roger Buch ind, at partierne har fokus på unge kandidater.

Det mærker Tage Kiltang Bartholin, 86 år, der stiller op for Dansk Folkeparti i Assens. Han har været i kommunalpolitik siden 1966, og hvis han genvælges 21. november, så vil han være 90 år, når valgperioden udløber.

- Der er yngre kandidater i mit eget parti, der er irriterede over, at jeg stiller op igen. Politik er magt, og det kan jo betyde, at de ikke selv bliver valgt, siger Tage Kiltang Bartholin.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.