Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tænketank: Schengen-sammenbrud vil koste Danmark dyrt

Hvis grænsekontrol igen bliver permanent i Europa, vil det få store økonomiske konsekvenser, mener tænketank.

Hvis Schengen-samarbejdet skulle bryde sammen, vil det koste Danmark milliarder af kroner.

Det mener den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung ifølge Information.

Både EU-eksperter og EU-præsident Donald Tusk har advaret om risikoen for, at samarbejdet kollapser, hvis EU-landene ikke formår at gøre noget ved flygtningekrisen og medlemslandenes nationale grænsekontroller.

Bertelsmann Stiftung har regnet på, hvad det fra 2016-2025 vil koste 42 lande, hvis alle de nuværende Schengen-lande indfører grænsekontrol.

Tænketanken har for alle lande opstillet to scenarier: Ét hvor der på grund af øgede ventetider ved grænserne vil ske en importprisstigning på én procent, og et andet hvor importpriserne vil stige med tre procent.

I Danmarks tilfælde vil de to scenarier ifølge tænketanken koste henholdsvis 51,9 milliarder kroner og 160 milliarder kroner.

- Undersøgelsen viser, at hvis vi indfører grænsekontrol i Europa, så vil prisen på importerede varer stige, og det vil medføre mindre efterspørgsel, som så igen vil påvirke beskæftigelsen, væksten og i sidste ende BNP negativt, siger Thiess Petersen, seniorrådgiver hos Bertelsmann Stiftung, til Information.

Philipp Schröder, professor ved Institut for økonomi på Aarhus Universitet, finder den tyske tænketanks metode "korrekt", men mener, at der er en række mere vidtrækkende økonomiske konsekvenser af grænsekontrol, som ikke er taget i betragtning i studiet.

- Omkostninger ved øget ventetid er kun toppen af isbjerget. Grænsekontrollen er inde og pille ved noget, som er endnu mere vidtrækkende for økonomien, siger Philipp Schröder til Information.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.