Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syv nye kampfly skal stå på amerikansk base

Ifølge flere eksperter kan Danmark umuligt løse alle sine opgaver, når syv af de nye kampfly skal stå i USA.

Syv af de nye danske F-35-fly skal placeres på Luke Air Force Base i Arizona i USA, hvor de skal bruges til træning. Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv
Syv af de nye danske F-35-fly skal placeres på Luke Air Force Base i Arizona i USA, hvor de skal bruges til træning. Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv

København. Regeringen lægger op til, at syv af de nye danske F-35-kampfly skal stå i USA, hvor de skal indgå i et internationalt træningsprogram for piloter.

Det skriver Jyllands-Posten.

I forvejen var det besluttet, at fem fly skulle stå på den amerikanske Luke Air Force Base i Arizona. Her skal flyene bruges til træning og uddannelse.

Regeringens nye beslutning om at opjustere med to fly i USA betyder, at flyvevåbnet reelt kun råder over 20 nye kampfly på dansk jord. Dermed bliver knap en fjerdedel af de 27 fly placeret i USA.

Det får kritik fra flere eksperter, der mener, at Danmark umuligt kan løse de mange opgaver, som regeringen har lovet Folketinget i beslutningsgrundlaget bag milliardindkøbet af flyene.

- Det er en meget stor andel af flyene, der sendes til USA. Konsekvensen er, at Danmark får en mindre operativ kapacitet end i dag.

- Regeringen bør lade være med at sige, at vi kan det samme med det nye fly som med de nuværende 30 F-16-fly, siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, til Jyllands-Posten.

Professor i international politik Ole Wæver mener, at de ekstra fly til træningsbrug er endnu et eksempel på, at beslutningen om at købe kampflyene er taget på forkerte præmisser.

Danmark kan blive tvunget til enten at købe flere fly eller skære ned på opgaverne, lyder det.

De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, mener, at der er for få fly.

- Det viser endnu en gang, at 27 fly er for lidt, og at det bliver svært at klare alle opgaverne. Nu er der kun 20 fly tilbage, siger han til avisen.

Nyt Kampfly Program i Forsvarsministeriet bekræfter i en mail til Jyllands-Posten, at der foreløbigt er tale om at placere op til syv fly i USA i overgangsperioden indtil 2027.

- Efter 2027 vil antallet af fly til omskoling af danske piloter i USA afhænge af, hvor mange F-35-piloter der skal uddannes årligt, lyder det i svaret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.