Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svigtede embedsmændene Elbæk?

Embedsmændene i Kulturministeriet burde nok have advaret Uffe Elbæk før det femte arrangement i Akademiet For Utæmmet Kreativitet, mener politisk redaktør og kommunikationsrådgiver.

Først efter det femte af Kulturministeriets arrangementer på Akademiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK) blev den nu tidligere kulturminister Uffe Elbæk (R) advaret af en embedsmand i ministeriet om, at det kunne lugte lidt af nepotisme at lave arrangementer på et uddannelsessted, hvor hans mand er ansat.

Det fortalte Elbæk i forbindelse med samrådet tirsdag. Men det burde være sket meget tidligere, mener Jesper Termansen, der er politisk redaktør på Radio24syv.

- Embedsmændenes fornemste opgave er jo at skåne ministeren for problemer og i det hele taget hjælpe ham, siger Termansen.

Han mener, at alarmklokkerne burde have blinket hos embedsmændene, allerede da Elbæk satte sig på ministertaburetten i september 2011. Med Uffe Elbæks tidligere arbejde i AFUK-bestyrelsen skulle embedsmændene have været opmærksomme på, at det kunne give et inhabilitetsproblem, hvis Kulturministeriet valgte at lave arrangementer på AFUK. Ikke mindst da Elbæks samlever blev ansat selvsamme sted, burde faren for at få en nepotisme-anklage på nakken have fået embedsmændene til at reagere.

- Enten har de været politisk tonedøve i deres arbejde, eller også har ministeren fuldstændig tilsidesat det, som de har sagt. Eller også har han ikke opfattet det, som de har sagt, på den måde, som det skulle opfattes, siger Jesper Termansen.

- Det er svært at tro, at embedsmændene ikke var klar over, at der kunne være et problem, fortsætter han.

Kommunikationsrådgiver og politisk kommentator Peter Mose undrer sig også over, at Uffe Elbæk først er blevet advaret efter det femte AFUK-arrangement, »hvis ministerens ord står til troende«.

- Det ligger jo i den moderne embedsmands rolle, at man hele tiden skal se minefelterne, også gerne før ministeren, og så advare ham. Man er sat i verden for at beskytte sin ministeren, siger Peter Mose, der har skrevet bøgerne »Håndbog for Statsministre« og »Javel, hr. minister« og derudover har været presserådgiver i Miljøministeriet, hos Lederne og Ingeniørforeningen.

Og embedsmændene i Kulturministeriet burde have været ekstra opmærksomme, mener Peter Mose.

- Når man har at gøre med en minister, som ikke er skolet i Christiansborgs mesterlære og dermed ikke kan sin »Emma Gad« inden for det at være minister, så skal man nok være særligt opmærksom på de her minefelter, siger han.

Efter fem dage i politisk stormvejr valgte Uffe Elbæk onsdag at trække sig som kulturminister for ikke at »overskygge regeringens projekt« og af hensyn til sin mand, der stadig er ansat på AFUK. De Radikales formand, Margrethe Vestager, og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har begge understreget, at de havde fuld tillid til Elbæk, og at de ikke havde planer om at fyre ham.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.