Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sundhedsstyrelsen: Danmark skal være røgfrit

Styrelsen anbefaler blandt andet øgede tobaksafgifter, neutrale cigaretpakker og røgfri skoletid.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Rygning skal med alle tænkelige midler bekæmpes i Danmark, så færre får og dør af kræft.

Det er konklusionen i et endnu ikke offentliggjort fagligt oplæg fra Sundhedsstyrelsen, dateret 2. juni og markeret "Arbejdspapir Udkast", som Politiken er i besiddelse af.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen ser anbefalingerne i arbejdspapiret fra Sundhedsstyrelsen som et gennembrud i tænkning af rygning i Danmark.

»Det er en klar anerkendelse af, at tobak er det alvorligste forebyggelige sundhedsproblem i Danmark. Der findes ingen farligere lovlige stoffer end tobak, som mennesker frivilligt udsætter sig selv for,« siger Leif Vestergaard Pedersen til Politiken mandag.

Sundhedsstyrelsens faglige oplæg bliver efter planen overdraget til regeringen og offentliggjort i starten af juli.

Så starter forhandlinger med Folketinget om en kræftplan, Kræftplan 4, der skal lanceres til efteråret.

Styrelsen anbefaler blandt andet en national målsætning for udfasning af tobak i Danmark, øgede tobaksafgifter, neutrale cigaretpakker, håndhævelse af rygeloven, så unge ikke kan købe cigaretter, styrket hjælp til rygestop og røgfri skoletid.

Professor Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse, kalder anbefalingerne en sjældent set markant udmelding fra Sundhedsstyrelsen.

»Det er superinteressant, at den højeste faglige myndighed igen melder så skarpt ud. Skal vi forbedre folkesundheden og mindske tobaksdødsfald i Danmark, skal vi bruge de greb, som styrelsen anviser,« siger han til Politiken.

Flere af Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger retter sig mod børn og unge. Det er fornuftigt, mener Morten Grønbæk, da Statens Institut for Folkesundheds skolebørnsundersøgelse for nylig viste, at 18 procent af de 15-årige ryger jævnligt.

»Kurven er knækket, og flere børn begynder nu at ryge. Det skal stoppes. Det kan vi vel alle blive enige om. Børn skal jo ikke starte. Myndighedernes anbefalinger vil ikke forhindre inkarnerede rygere som Kim Larsen i at fortsætte, hvis han vil. Men prisen, pakkens udseende og cigaretternes reklamestandere ved kioskkassen har en dokumenterbar effekt på den 14-årige, der skal spille smart,« siger Morten Grønbæk til Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.