Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SU-reform rammer værnepligtige hårdt

Værnepligtige unge bliver stillet ringere i SU-systemet end andre unge, når de efter at have været i uniform starter på en videregående uddannelse.

Fremover vil studerende kun have ret til et ekstra års SU ud over normeret studium, hvis de begynder på en videregående uddannelse efter maksimalt to sabbatår. Men da den almindelige værnepligt på fire måneder indgår på lige fod med rygsækrejser i Sydøstasien og højskoleophold i Sønderjylland i de maksimale to sabbatår, kommer SU-reformen til at ramme de værnepligtige hårdt, skriver metroXpress onsdag. Det bekræfter Uddannelsesministeriet over for gratisavisen.

Men det kan simpelthen ikke være rigtigt, lyder det fra Kicki Christine Bache, talsperson for de værnepligtiges fagforening Værnepligtrådet.

»Staten kan ikke på den ene side tvinge unge ind i militæret og så på den anden side fratage os retten til to sabbatår, hvor man kan lave, hvad man har lyst til, før man begynder på sit studium. Vi må have samme ret til at tage ud at rejse eller på højskole som andre unge uden at blive ramt på SUen,« siger hun til metroXpress.

Også Venstre og Dansk Folkeparti mener, at det er dybt urimeligt og vil ikke være med til at stille værnepligtige ringere i fremtidens SU-system end andre unge. Begge partier er forligspartnere på det nuværende SU-forlig.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er ikke indstillet på at ændre i regeringens SU-udspil for at imødekomme de værnepligtige.

»Værnepligten er så beskeden, at det i al væsentlighed er sådan, at det er folk, der selv har valgt at aftjene den. Det giver rig mulighed for at starte (på et studium, red.) inden for to år, selv om man har været værnepligtig,« siger han til metroXpress.

4.022 unge mænd og 879 unge kvinder var værnepligtige i 2012.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.